Landbruks- og matdepartementet fastsatte like før jul de nye kriteriene for merking og omsetning av de beskyttede geografiske betegnelsene Norsk akevitt, Norsk Akvavit og Norwegian Aquavit.
Må lages i Norge
Det tradisjonsrike brennevinet må for det første være produsert i Norge.
Dessuten må det være produsert av potetsprit framstilt i Norge av minimum 95 prosent norske poteter.
Det siste kriteriet er at akevitten må være modnet i eikefat i minimum seks måneder dersom fatet er mindre enn 1.000 liter, og minimum 12 måneder for fat som er større enn 1.000 liter.
– Som skotsk whisky for skottene
Allerede for ett år siden jobbet landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og hans departement med å utarbeide forslag til kriterier for det som skal kunne kalles Norsk akevitt.
Allerede den gang var det på det rene at produksjon i Norge og bruk av potetsprit ville være viktige elementer i forskriften.
– Jeg ønsker at den norske akevitten skal være det samme for oss nordmenn som skotsk whisky er for skottene, sa Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Norsk akevitt er fra før en beskyttet betegnelse i EØS-avtalen.
- LES OGSÅ: