NRK Meny
Normal

Stiller med åtte ordførerkandidater under 25 år

Øystein Tvedt har akkurat fylt 24 år og er favoritt til å bli ny ordfører i Ålesund. Sju av Høyres ordførerkandidater er enda yngre.

Øystein Tvedt

Høyres ordførerkandidat i Ålesund, Øystein Tvedt, fylte 24 år 6. april. – Jeg er interessert i samfunnet vi lever i og hvorfor vi har de systemene vi har. Jeg har en iver etter å gjøre ting bedre. Det er kanskje det som trigger meg i politikken, sier Tvedt.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

– Vi har hatt mange unge kandidater før, men det er nytt at vi har så mange toppkandidater, sier generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal, til NRK.

I åtte av landets kommuner går Høyre til høsten til valg med listetopper og ordførerkandidater som er uvanlig unge til norsk politikk å være.

  • Dyrøy, Troms: Kristoffer Molund, 19 år.
  • Bømlo, Hordaland: Anri Håvard Hebib, 20 år
  • Kåfjord, Troms: Jens Aleksander Simonsen, 21 år.
  • Leikanger, Sogn og Fjordane: Vilde Tøfte Øvstetun, 21 år.
  • Tysnes, Hordaland: Kåre Martin Kleppe 22 år.
  • Verdal, Nord-Trøndelag: Silje Heggdal Sjøvold, 23 år.
Kristian Støback Wilhelmsen

Høyres ordførerkandidat i Tromsø, Kristian Støback Wilhelmsen, fyller 24 år 27. april.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

I tillegg kommer de som har fått med oppmerksomhet, 23 år gamle Kristian Støback Wilhelmsen i Tromsø og 24 år gamle Øystein Tvedt.

– Jeg tror det har vært nominasjonsrunder i noen lokallag der man har turt å si: «Ja, vi satser ungt. Vi satser på et fremtidig talent og viser det frem for vår befolkning og sier at tiden er inne til at denne byen kan styres av en ungdom som har et annet perspektiv på utviklingen av kommunen enn det andre», sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Bruker eksempel fra Frp

Både statsministeren og generalsekretæren trekker frem dagens leder Stortingets kommunalkomite, Fremskrittspartiets Helge André Njåstad, som eksempel på at unge ordførere kan lykkes.

Helge Andre Njåstad

Helge Andre Njåstad, her fra 2009, var bare 23 år da han ble valgt til ordfører.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Njåstad var bare 23 år da han i 2003 ble valgt til ordfører i Austevoll.

– Da Austevoll fikk en veldig ung ordfører fra Fremskrittspartiet for noen år siden var det mange som stilte spørsmål om en som var så ung kunne styre kommunen, en kommune som var full av næringslivsledere og fiskebåtredere, men han gjorde det godt, sier Solberg.

Kan bli valgt

De åtte unge kandidatene kommer fra svært forskjellige kommuner og har varierte sjanser til å bli valgt inn.

Yngstemann, Kristoffer Molund, kommer fra en kommune der Høyre bare fikk 10,2 prosent av stemmene ved kommunevalget for fire år siden.

Jens Aleksander Simonsen

21 år gamle Jens Aleksander Simonsen er Høyres ordførerkandidat i Kåfjord.

Foto: Privat

Da har kandidatene fra Ålesund og Tromsø langt bedre sjanser. Begge byene har i dag Høyre-ordfører etter at partiet ble størst ved forrige valg.

Høyres generalsekretær selv tror at noen av de åtte vil lykkes med å bli valgt som sine kommuners øverste representant.

– Ordførervalget er også et spørsmål om forhandlinger etter valget, men jeg har stor tro på at vi vil få se et par-tre av dem som ordførere etter valget, sier Ryssdal.

For øvrig var statsminister Solberg selv ikke gammel da hun gikk inn i politikken. Hun ble vararepresentant til Bergen bystyre som 18-åring og valgt inn på Stortinget som 28-åring.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger