NRK Meny
Normal

Stiller krav for å snakke om «terrorceller»

Politiet har kjørt seg fast i etterforskningen av Anders Behring Breiviks påstander om at det finnes flere terrorceller. Dette fordi Behring Breivik stiller krav til politiet for å snakke om «terrorcellene».

Anders B Breivik

Anders Behring Breivik har stilt krav til politiet for å snakke om «terrorcellene». Her på vei til mandagens fengslingsmøte.

Foto: Reuters

På dagens pressekonferanse fikk politiet spørsmål om man etterforsker den siktedes forklaring om at det finnes «to celler i Norge», og at det finnes flere andre i Europa, som den siktede skal ha tilknytning til.

– Vi etterforsker i Norge og i andre land. Terrorceller inngår også i etterforskningen, sier politiet.

– Behring Breivik har fortalt oss at det er to andre celler i Norge, sier politiadvokat Pål Hjort Kraby.

Politiet forteller at avhørene har forsøkt å komme videre i etterforskningen av manifestet og påstanden om cellene, men har foreløpig kjørt seg fast av en spesiell grunn.

– Han hadde krav til for å si noe om de to andre cellene, men vi kunne ikke akseptere disse kravene, sier Kraby.

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Politiadvokat Pål Hjort Kraby under dagens pressekonferanse.

Gjelder soningsforhold

Kraby er tilbakeholden med å kommentere hva slags betingelser den siktede har stilt, men sier at det gjelder soningsforhold.

– Hvordan ser dere på den videre på avhørene av Behring Breivik med tanke på disse kravene?

– Vi har nok fått alle alle kravene hans nå. Noe har vi etterkommet, noe har vi ikke etterkommet, sier Kraby.

På oppfølgingsspørmål om hva som inngår i kravene om soningsforhold, sier Kraby at dette blant annet gjelder krav om mat.

Politiet opplyser at de på nåværende tidspunkt ikke vet om det faktisk eksisterer andre celler, men at det er en del av etterforskningen.

– Vi håper det ikke er sant, men vi må vurdere det, sier Kraby.

Den siktede har tidligere forklart at han utførte terrorangrepene alene.

Se reportasje fra Dagsrevyen om Behring Breiviks påstander om flere terrorceller. Saken fortsetter under videoen.

Video Stiller krav for å snakke om «terrorceller»

Se Dagsrevyens reporasje om Behring Breiviks påstander om to terrorceller.

Under dagens pressekonferanse kom det spørsmål fra Bergens Tidende om det har blitt iverksatt grep for å unngå at den siktede begår selvmord.

– Vi tar vare på ham etter slike hensyn ja, sier politiadvokat Pål Hjort Kraby.

På dagens pressekonferanse ble det også informert om at det jobbes med å opprette to rettspsykiatrisk sakkyndige, som skal undersøke den siktede, Anders Behring Breivik.

Den siktede blir ikke avhørt på dette tidspunktet av etterforskningen, men avhør vil begynne igjen i løpet av et par dager.

Video Behring Breiviks forsvarer på engelsk pressekonferanse

Behring Breiviks forsvarer på engelsk pressekonferanse

– Skal fortsette krigen han har startet

Terror-siktedte Anders Behring Breivik har via sin advokat, Geirl Lippestad, tidligere hevdet at han får hjelp i sin krig mot multikulturalisme fra to celler i Norge, og flere i utlandet.

Det er Behring Breivik selv som forteller dette, sier advokat Geir Lippestad på en pressekonferanse med utanlandsk media tirsdag.

Behring Breivik har i avhør med politiet fortalt at han er medlem av en organisasjon med flere celler, men har tidligere ikke opplyst hvor disse cellene holder til.

Ifølge Lippestad har Behring Breivik forklart at to celler i Norge og flere i Vest-Europa skal fortsette krigen han har startet, og som han tar «æren» for å ha satt i gang.

Behring Breivik står likevel fast på at bombeeksplosjonen i Oslo og skytemassakren på Utøya bare var hans verk.

– Tviler på at det stemmer

En av Norges fremste eksperter på terror, Helge Lurås i NUPI, tviler på at det stemmer at Behring Breivik har hatt kontakt med to andre terrorceller i Norge og flere i utlandet.

– Han er altså så sikkerhetsbevisst, fremkommer det i manifestet, at jeg tviler på at andre har del i planene sine, sier Lurås i Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Lurås mener påstandene om flere celler er lite troverdig, og mener det er en fabrikasjon fra terroristen for å få oppmerksomhet.

– Det at han nå har sluppet opplysninger om to andre celler er noe som får oppmerksomhet i media, ikke bare i Norge, men internasjonalt, og kan være en slags forsikring han gjør seg selv om at han fortsetter å få oppmerksomhet om saken sin. Det er noe han ønsker, han ønsker at så mange som mulig skal lese manifestet sitt, sier Lurås.

Scotland Yard skal ifølge Daily Mail undersøke forbindelser Behring Breivik påstår å ha hatt i Storbritannia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger