NRK Meny
Normal

Stille før stormen i fjellet

Tirsdag kveld er det kolonnekjøring over Haukelifjellet, Hemsedalsfjellet og fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland. I nord er det kolonnekjøring over Ifjordfjellet og Bjørnfjell. Vikafjellet er stengt, mens det er åpnet for normal trafikk over Hardangervidda.

vikafjellet

VEKSLENDE VÆRFORHOLD: Slik ser det ut ved Hola bom ved Vikafjellet på riksvei 13 tirsdag kveld.

Foto: yr.no

– På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det nå ventetid på tre timer for å kjøre kolonne, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Statens Vegvesen til NRK klokken 21.20 tirsdag kveld.

I Finnmark er både fylkesvei 891 over Båtsfjordfjellet og fylkesvei 890 over Kongsfjordfjellet stengt.

– Vinden tiltar også i Strynefjellet. Det er ventet stiv kuling sent i kveld. Også her kan det bli kolonnekjøring eller stengt vei i løpet av kvelden og natten, sier Lindstad.

Laster Twitter-innhold

– Liten storm onsdag

Ifølge Meteorologisk Institutt er kjøreforholdene best tirsdag kveld hvis du skal kjøre bil mellom øst- og vestlandet i løpet av de neste 24 timene.

– I kveld blir det forbigående litt roligere vind, men ut over natten kan vinden komme opp i stiv kuling. I morgen, derimot, kan det bli liten storm i vestlige strøk. Da vil det nok bli flere stengte fjelloverganger, sier statsmeteorolog John Smits.

vind

Det er ventet sterk vind på vestlandet, opp mot storm styrke, onsdag ettermiddag og kveld.

Foto: yr.no

Storm og vindstille

Han sier at trafikantene vil kunne oppleve store variasjoner i vindstyrken på hver side av vannskillet.

– Vinden vil øke sterkt midt på dagen og utover kvelden onsdag. Dette gjelder særlig vest for vannskillet. Er du ute og kjører bil på Haukelifjellet kan du oppleve at det nesten er vindstille på østsiden av Finsetunnelen, mens det blåser liten storm på andre siden av tunnelen, illustrerer Smits.

Laster Twitter-innhold

– En liten forsmak

Tirsdag kveld blir det forbigående litt roligere vind, men ut over natten kan vinden komme opp i stiv kuling. Tirsdag kveld blåser det liten kuling enkelte steder vest for vannskillet.

– Det er nok en liten forsmak på hva vi har i vente, sier Smits.

Hvis været er dårlig og du må kjøre kolonne, er det viktig å huske følgende:

– Det er ikke mulig å fylle drivstoff eller lade bilen underveis. Derfor må du ha fyllt tanken på forhånd eller ha nok strøm. I kolonnen er det viktig å holde køen, sier trafikkoperatør Trude Lindstad.

Råd for kolonnekjøring
Laster Twitter-innhold

– Vil kunne røske i bilen

Ifølge statsmeteorologen er det lite snø i fjellet nå. Det er heller ikke meldt om mye nedbør i løpet av kommende døgn.

– Likevel vil den snøen som er kunne føyke og redusere sikten. Ettersom det ikke har bygd seg opp snøfonner og brøytekanter ennå, kan det være vanskelig å se hvor veien går. Dessuten får vinden lettere tak, og det vil kunne røske litt i bilen, sier John Smits.

Slik ser det ut på veiene: Webkamera | Statens vegvesen

Laster Twitter-innhold

Obs-varsel i vest

Meteorologisk Institutt har sendt ut obs-varsel for Vestlandet sør for Stad tirsdag og onsdag.

Værvarslinga på Vestlandet forventer trøbbel for fergetrafikken i morgen.

– Onsdag blir den verste dagen. Jeg er ganske trygg på at det blir en del problemer både på ferger og fjelloverganger, sier vakthavende meteorolog Geir Otter Fagerlid.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger