Sterke reaksjoner på Støres nei: – Overrasket over hans blinde tro

Et flertallet i landsmøtet til Ap har gått mot avkriminalisering. Det betyr kroken på døren for regjeringens rusreform. Helseminister Bent Høie (H) er likevel åpen for å forhandle med Ap om reformen.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

KRITISK: Venstre-leder Guri Melby

Foto: Torstein Bøe / NTB

Aps landsmøte har, med 188 mot 101 stemmer gått mot å avkriminalisere narkotika i små kvanta. Fem stemmer var blanke. Dette var helt i tråd med partileder Jonas Gahr Støres syn, og betyr i praksis kroken på døren for regjeringens rusreform.

Helseminister Bent Høie (H) mener det er et feilgrep fra Ap sin side.

– Det er veldig trist at ungdom som har det vanskelig tapte på Aps landsmøte i dag. De skal nå fortsatt bli møtt med straff og stigmatisering, og det vil videreføre den terskelen det er å nå ut med hjelp. Og det er de mest sårbare ungdommene som har tapt i dag, sa Høie til NRK etter at resultatet var klart.

Høie åpner imidlertid for å forhandle med Ap til tross for uenighet om avkriminalisering for alle.

– Hvis Ap er åpne for å forhandle om en rusreform, så er regjeringspartiene åpne for å møte Ap om det, sa Høie til Dagsrevyen på NRK.

I Dagsnytt 18 sa Høie at også Ap tidligere har sagt at de vil snakke med regjeringen om reformen.

Støre avklarte sitt syn i god tid før voteringen

– Når narkotika er forbudt mener jeg det bør ha en konsekvens å være i besittelse og skaffe seg det. Derfor er jeg imot generell avkriminalisering av narkotika i samfunnet vårt, sa Støre i sin tale til Aps landsmøte fredag.

Da landsmøtet voterte over saken, fikk Støre gjennomslag for sitt syn. Det betyr i realiteten kroken på døra for regjeringens forslag til rusreform som nå er til behandling i Stortinget.

Støres standpunkt til rusreformen vekket sterke reaksjoner både hos partifeller og politiske motstandere allerde før landsmøtet tok sin avgjørelse.

Venstre-leder Guri Melby var krystallklar på hva hun syns om den linja:

– Jeg synes dessverre at Støre nå viser sitt sanne jeg som en moralismens forsvarer og må bare si at jeg er overrasket over hans blinde tro om at straff skal få ned rus blant ungdom. Det er ingen forskning som sier noe på det. Det mener jeg han bør svare på. Vårt mål med rusreformen er å bevege oss fra moralismen til en ruspolitikk som gir verdighet og som baserer seg på kunnskap og erfaring. Det er synd at Støre ikke vil stille seg bak det, sa hun til NRK.

Partilederens eget fylkeslag, Oslo Ap, er blant dem som tok dissens i redaksjonskomiteen.

Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam, som har vært blant de mest engasjerte tilhengerne av avkriminalisering, er skuffet:

– Jeg er uenig med Jonas Gahr Støre om rusreform, har hun skrevet i et innlegg på Facebook.

Kamzy Gunaratnam, varaordfører i Oslo (Ap)

UENIG MED STØRE: Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap)

Foto: Lisbeth Skei / NRK

Nestleder i Frp Sylvi Listhaug gledet seg

Listhaug som på forhånd hadde gått ut i NRK med en bønn til Ap-landsmøtet, gledet seg stort over Støres avklaring.

Fremskrittspartiets programkomité legger frem forslag til nytt partiprogram 2021-2025

- GLEDELIG: Nestleder i Frp, Sylvi Listhaug

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det er veldig gledelig at Støre er mot avkriminalisering av narkotika, og av hensyn til landets barn og unge håper jeg virkelig at flertallet på Ap sitt landsmøte er enig med ham. Da vil det være et flertall på Stortinget som vil skrote regjeringens rusreform, sa hun.

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum: Felles mål.

– Vi synes regjeringens forslag går altfor langt, sa Vedum.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum understreker i dette NRK-intervjuet at han foretrekker en Sp/Ap-basert regjering etter valget.

FORNØYD: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

– Det Støre sa er helt i tråd med det Senterpartiet mener og har foreslått i Stortinget; Straffefritak for de med de største utfordringene, men ikke generell avkriminalisering, sa Sp-lederen.

– Og så er det jo hyggelig at Jonas er enig med sin gamle partifelle Jan Bøhler som har fremmet forslag om dette for oss, la han til.

Dersom det blir regjeringsskifte etter valget til høsten, og Arbeiderpartiet og Senterpartiet går i regjering, skal det jobbes videre med behandlingstilbudet for rusmisbrukere, ifølge Vedum.

– Her står vi på felles grunn og har felles mål, sa han.

SV kritiske til Støres avklaring

Nicholas Wilkinson, helsepolitisk talsperson i SV, mener Støres linje vil ramme arbeiderklassens barn.

– Det er trist og leit om Arbeiderpartiet ender med å svikte på oppløpssida. Venstresida må sikre en rusreform der vi går fra straff til hjelp. Strafferegimet rammer særlig arbeiderklassens barn. Ap burde stille opp for dem, skrev han i en e-post.

Helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson

TRIST: Helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson.

Foto: Johan Granerud

– Sårbare ungdommer som eksperimenterer med rus fortjener å bli møtt med respekt og hjelp. Å støte dem bort fra hjelpetilbud er farlig. Forskningen viser at ungdom som møter straff, lettere havner på en kriminell løpebane, skrev Wilkinson.

MDG-nestleder: – Svik mot ungdommen

– Det er ufattelig for meg at Støre er i ferd med å ødelegge et flertall på Stortinget for å tilby hjelp i stedet for straff. Det mener jeg er et svik mot ungdommen og folk som sliter med rusmisbruk, sa MDGs nestleder Arild Hermstad til NRK.

– Støre snakker om å skille mellom de som ruser seg for “gøy” og tunge rusmisbrukere, men det er det umulig å skille mellom juridisk. Støre gjør dette om til en skrivebordsøvelse som ikke kan realiseres, og det går ut over folk som trenger hjelp, ikke straff, sa Hermstad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger