Sterk vekst i fiskeeksporten

Den svake kronekursen har gitt klingende mynt i fiskeeksportkassa. Den norske eksporten av sjømat har økt med 3,6 milliarder kroner, en oppgang på sju prosent, sammenlignet med i fjor.

Fisk ligger i en frysedisk

Den norske sjømateksporten hjelpes av den svake kronekursen. Hittil i år har Norge eksportert sjømat for nær 52 milliarder kroner, en økning på sju prosent fra i fjor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det har vært kinesiske restriksjoner på import av norsk laks, og Russland har svart på vestlige sanksjoner med å stanse all import av blant annet ost og fisk fra Norge.

Likevel går norsk eksport av sjømat så det suser – mye takket være den svake kronekursen.

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 51,8 milliarder kroner, viser tall fra Norges sjømatråd.

Bare i september ble det eksportert norsk sjømat for 6,7 milliarder kroner. Det er en økning på 11 prosent sammenlignet med fjorårets septembermåned.

– Dette skyldes blant annet at våre viktige nærmarkeder i EU kjøper mer laks til høyere priser i norske kroner enn i samme periode i fjor, sier Marit Rein, fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, i en pressemelding.

– Underliggende for det hele er at eksporten er hjulpet av en svak norsk krone, sier hun.

Som eksempel viser Norges sjømatråd til at den gjennomsnittlige prisen for en hel, norsk laks i september i år var 41,76 kroner per kilo. I september i fjor var kiloprisen 34,94 kroner.

I tillegg til at den svake kronen har gitt god uttelling i sjømateksporten, har også det faktiske salget økt i deler av markedet.

– USA har kjøpt 32 prosent mer laks så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Torskens vekst skyldes ikke minst at vårt viktigste torskemarked Portugal har kjøpt mer torsk til høyere priser sammenlignet med fjoråret, sier Rein.

Måler man eksporten i bare kroner og ikke tonn, har det hittil i år vært en økning i eksporten av laks, fersk torsk, klippfisk og saltfisk, mens det har vært en nedgang i ørret, fryst torsk, sild og makrell.

SISTE NYTT

Siste meldinger