Hopp til innhold

Sterk økning i antidepressiva til barn

Antall resepter til barn og unge som bruker antidepressiva og sovemidler har doblet seg på ti år, til tross for manglende dokumentert effekt. Vi svikter barna, sier leger og psykiatere.

Barn får antidepressiva og sovemedisin

– Vi svikter barna hvis man gir en tablett i stedet for å stille de vanskelige spørsmålene om årsaken, sier leder av Norsk psykiaterforening, Anne Kristine Bergem.

– Ungdom kommer til fastlegen og vil snakke om problemet sitt, men blir møtt med tilbud om medisiner istedet, sier Adrian Lorenttsson, leder i Mental Helse Ungdom, til NRK.

Adrian Lorentsson

– Vi medisinerer barn fordi det er billig, sier Adrian Lorentsson, leder av Mental Helse Ungdom.

Foto: Ellen Omland / NRK

Tall fra Reseptregisteret viser at antall resepter til barn og unge som får antidepressiva og sovemidler har doblet seg på ti år. I 2004 ble det forskrevet 8700 resepter på antidepressiva og sovemedisiner til barn, i 2014 ble 17.500 resepter skrevet ut til barn av fastlege eller psykiater.

– Min største frykt er at man gir medisiner til feil tid, sier Lorentsson, og viser til et eksempel:

– Hvis du gir beroligende eller sovemedisiner til et barn som blir mobbet på skolen sørger du for at det mobbeofferet kan være i den mobbesituasjonen og at det fortsetter.

Nye tall fra Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) viser at antall barn og unge i BUP økt fra 4,3 prosent til 4,9 prosent siden 2006. 50.000 får behandling i dag.

– Svikter barna

– Det er å svikte barna hvis man gir en tablett i stedet for behandling som kunne vært til hjelp, eller istedenfor å stille de vanskelige spørsmålene om årsakene til hvorfor barna har det vondt, sier leder av Norsk psykiaterforening, Anne Kristine Bergem.

Anne Kristine Bergem

– Det er å svikte barna hvis man gir en tablett i stedet for behandling som kunne vært til hjelp, sier leder av Norsk Psykiaterforening, Anne Kristine Bergem.

Foto: Legeforeningen

Er vi med på å gjøre barna sykere?

– Vi er ihvertfall ikke med på å gjøre de friskere, sier Bergem, som mener det høye antallet barn og unge på antidepressiva er bekymringsfullt.

Barn og unge under 19 år fikk forskrevet antidepressiva over 6000 ganger i fjor.

– Vonde ting skjer, man kan oppleve vonde ting i familien eller mobbing. Men det barna trenger er hjelp til å mestre det, ikke en voksen som sier: Ta en tablett så går det over.

– Overrasket og forbauset

Ifølge Bergem finnes det ikke forskning som viser at disse medisinene har effekt på barn.

– Når det gjelder sovemedisin finnes det ingen studier som viser at dette er lurt, sier Bergem.

Hun er overrasket og forbauset over at leger og psykiatere tror det er en god idé å gi antidepressiva og sovemedisin til små barn.

– Det er ingen god idé. Hvis et barn ikke får sove om kvelden, må man finne ut hvorfor, sier Bergem.

– Billigere

Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom tror mange barn får antidepressiva og sovemedisiner fordi det er billigere enn å gi de behandling i en overfylt barne- og ungdomspsykiatri.

– Vi er nødt til å ha et tverrfaglig samarbeid, på tvers av skole, barnehage og helsevesen sier Lorentsson.

– Vi må gi barna den hjelpen den fortjener og ikke bare en pille mot alt som er vondt, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ