Hopp til innhold

Sterk fireårsmarkering på Utøya

Fire år etter 22-juliterroren ble det i dag holdt minnemarkering på Utøya. – Smertene er like virkelige, som for fire år siden. Fire år er lite når dype sår skal gro, sa en preget AUF-leder.

Minnemarkering på Utøya fire år etter terrorangrepet.
Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Fire år etter terrorangrepene i regjeringskvartalet var det i dag duket for minneseremoni i regjeringskvartalet og på Utøya. Det var AUF og Støttegruppa som inviterte til markeringen på Utøya for overlevende, pårørende og andre som ble direkte berørt av terrorangrepet.

Statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltok på markeringen. Med et program på én time innledet en sterkt preget AUFs leder Mani Hussaini minnemarkeringen i bakken på uteområdet.

– Den 22. juli ble Norge et fattigere samfunn, fordi vi mistet så mange av dem som skulle være framtiden, sa Hussaini.

Han var klar i sin tale: AUF aksepterer ingen form for ekstremisme.

– Vi må vise mot i møte med krefter som vil splitte vårt samfunn. Det er ingen som blir født til å hate – hatet er menneskeskapt. Vi kan ikke være likegyldig i møte med hat og fremmedfrykt, sa Hussaini.

Etter talen ble det holdt ett minutts stillhet.

Se Hussains tale her:

AUF-leder Mani Hussainis tale på Utøya.

– Mange tunge dager

Under markeringen holdt også Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og leder i Den nasjonale støttegruppen, Lisbeth Kristine Røyneland, tale.

Ap-lederen syntes det var vondt å besøke Utøya, men sa i talen sin at det var godt å være sammen på denne dagen.

– På denne dagen kan det egentlig ikke sies nok: Våre tanker og støtter går til dere som mistet, dere som savner og dere som har det vondt, sa Støre.

– Året har mange dager, og vi lærer at for mange er årets dager fortsatt tunge, og nesten ikke til å bære, sa han videre.

Se Støres tale her:

Støres tale på Utøya

Under markeringen på øya samlet de oppmøtte seg ved det hovedhuset, en av de få bygningene på øya som står urørt etter gjenoppbygningen.

Mot slutten av markeringen beveget deltakerne seg ned mot kaia for å se kransene regjeringen, AUF, Ap og Støttegruppen etter 22. juli hadde lagt ned, med Nordahl Griegs «Til ungdommen» i bakgrunnen.

Det hele ble avsluttet med ett minutts stillhet før de fremmøtte la ned egne røde roser og kranser.

Se kransenedleggelsen her:

Kransenedleggelse på Utøya.

Innviet minnesmerke

Tidligere i år ble det laget et minnested på Utøya som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under terrorangrepet.

Som en del av 22.-julimarkeringen på Utøya ble minnesmerket innviet. Her la flere av de besøkene ned blomster under den stille markeringen. Minnestedet er laget av Kolbein Fridtun.

AKTUELT NÅ