Hopp til innhold

Stemmerett til 16-åringer

20 kommuner har så langt sagt at de ønsker å være med på et forsøk med stemmerett for 16 åringer ved kommunestyrevalget i 2011.

Valgurne
Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Først må Stortinget ta stilling til forslaget, som er lansert av kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa, deretter må departementet avgjøre hvilke kommuner som skal få være med.

I 1978 ble stemmerettsalderen senket fra 20 til 18 år, nå inviteres 16 åringer til valglokalene i enkelte kommuner som et forsøk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kommunalministeren sier til NRK at hun håper og tror at forslaget vil kunne føre til at ikke bare 16 og 17 åringer vil bruke stemmeretten, men at også flere enn før av 18,19 og 20 åringene vil gjøre det samme.

Video nsps_upload_2009_1_28_18_21_53_471.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Vil gi 16-åringer stemmerett

Varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF), sier at ungdommen ofte viser stort samfunnsengasjement gjennom skolen, og at det kan være fornuftig å gi dem sjansen til å influere på samfunnet gjennom også å stemme ved valg.

Hun sier at da stemmeretten ble senket til 18 år ble det brukt som motforestilling at 18 åringene var for unge. Det samme argumentet vil nok komme nå også, men varaordføreren i Stavanger synes det er greit å gjøre et forsøk.

Stavanger størst

Stavanger er den største av de 20 kommunene som har sagt at de gjerne vil være med på forsøket i 2011.

Gausdal i Oppland er en av de mindre kommunene som gjerne vil delta. Ordfører Mona B. Nicolaysen (Sp) sier til NRK at kommunen ønsker å bli oppfattet som positiv og offensiv, og at det er riktig å spørre ungdommene hva de synes om viktige samfunnsspørsmål og dermed også gi dem muligheten til å delta i valg.

De 20 kommunene som har meldt sin interesse for å delta i forsøket er: Nord-Fron, Ulvik, Luster, Stavanger, Stord, Kvinnherad, Molde, Salangen, Steinkjer, Tynset, Nordre Land, Snillfjord, Moss, Skjåk, Sveio, Gausdal, Ørland, Karlsøy, Vågå og Sola.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger