Over 40 ulike hjelpetelefoner får statsstøtte

Minst 40 store og små hjelpe- og informasjonstelefoner på helseområdet får støtte fra staten. Venstre mener helsemyndighetene ikke har god nok oversikt, og vil ha ett nasjonalt nummer.

Kirkens SOS svarer på telefon

En frivillig svarer på telefonen ved ett av de 13 kontorene til Kirkens SOS rundt om i landet. Kirkens SOS er en av over 40 forskjellige hjelpetelefoner som får statsstøtte.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Det er frivillige organisasjoner som driver det store antallet hjelpetjenestene rettet mot pasienter, pårørende – eller folk som har det vanskelig.

Den største er Kirkens SOS som har et landsomfattende nett med 14 kontorer som er bemannet av frivillige. I fjor mottok de 173 000 telefoner og er størst av de frivillige. Andre er drevet av Røde Kors, Mental helse, Kreftforeningen, Diabetesforbundet og Landsforbundet mot stoffmisbruk, for å nevne noen.

Selvmordsforbyggende

– Det aller viktigste vi gjør er å være selvmordsforebyggende krisetjeneste, sier konstituert generalsekretær Lene Hopland Bergset i Kirkens SOS.

Kjetil Kjenseth

Kjetil Kjenseth i Venstre etterlyser en oversikt over alle hjelpetelefonene som får offentlig støtte.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Venstre foreslår nå å erstatte jungelen av de private og offentlige hjelpetelefonene med ett nasjonalt døgnåpent nummer drevet av det offentlige, men gjerne bemannet med frivillige.

– Dette vil minske dobbeltbyråkrati og de økonomiske utfordringer med at med at det driftes så mange forskjellige telefoner, sier han.

Ikke trygg på kvaliteten

Hjelpetelefon og chat Kors på halsen

'Kors på halsen' er et telefon- og nettilbud rettet mot de aller yngste. Mange unge velger å bruke chattetjenesten som er drevet av Røde Kors.

Foto: NRK

Kjenseth sier han ble overrasket over hvor mange hjelpetelefoner som finnes, og sier han ikke er trygg på kvaliteten i alle tjenestene.

Bergset i Kirkens SOS er helt enig med Kjenseth i at kontroll og evaluering er av det gode.

– Vi vil gjerne vise effekten av de tjenestene vi jobber med, så vi samarbeider gjerne og gir Kjenseth den oversikten han etterlyser, sier Bergset til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger