Hopp til innhold

Statssekretær: – Ikke konstruktivt for Norge å boikotte varer fra Israel

Mens både Tromsø og Trondheim boikotter israelske varer produsert i okkuperte områder, øker regjeringen samarbeidet med Israel. – En norsk boikott er ikke konstruktivt, sier statssekretær Audun Halvorsen og mener det må være opp til den enkelte forbruker.

AVVISER BOIKOTT: Statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet sier at regjeringen har styrket samarbeidet med Israel og utelukker en norsk boikott av varer fra okkuperte områder. Se Halvorsen begrunne standpunktet i Politisk kvarter.

– Vi mener en boikott ikke er konstruktivt. Vi er opptatt av tiltak som gir effekt på bakken. Handelen er marginal, og vi ser at både norske forbrukere og bedrifter er i stand til å orientere seg. De spør leverandøren hvis de er i tvil, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet.

De Ap-styrte kommunene Tromsø og Trondheim vedtok i 2016 boikott av israelske varer som er produsert på Vestbredden.

Det fikk Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, til å reagere. Han uttalte at slike vedtak bidrar til å «øke nivået av fiendtlighet og mistro mellom israelere og palestinere».

Utenriksdepartementet (UD) undersøkte de kommunale vedtakene om boikott og konkluderte med at regjeringen ikke kan hindre slike vedtak, men understreket samtidig at de «ikke er tjenlige og er ikke noe vi tilråder».

Har bevisst økt samarbeidet med Israel

Nå er situasjonen i Gaza på bristepunktet igjen.

Statssekretæren støtter fortsatt ikke en boikott.

– Det er behov for en konstruktiv tilnærming og et godt forhold til alle parter i konflikten. Det inkluderer selvfølgelig også Israel. Israel er en god samarbeidspartner på flere områder, sier Halvorsen.

– Vi ser også at det også gir oss bedre mulighet til å påvirke forholdet mellom Israel og Palestina i den pågående konflikten.

Har det vært en bevisst strategi fra regjeringen å øke samkvemmet med den israelske regjeringen?

– Ja, det har det. Det har vi lyktes med, og det oppfatter jeg at det er bred støtte for også i Stortinget, sier Halvorsen.

Hva oppnår dere med det?

– Norge har høy tillit hos alle parter, og det jobber vi hardt for å opprettholde. Det gjør at vi kan bidra gjennom dialog til å deeskalere volden vi har sett på Gaza de siste ukene.

Anniken Huitfeldt

REAGERER: Anniken Huitfeldt sier hun er for handel med Israel, men understreker at handelsavtalen Norge har med Israel, ikke inkluderer varer fra okkuperte områder.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Etterlyser bedre merking

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson, Anniken Huitfeldt, synes ikke det er «hensiktsmessig å snakke om boikott», men støtter de kommunale vedtakene.

– Norge har en handelsavtale med Israel, men det står klart i den avtalen at den ikke inkluderer varer som er produsert på okkupert land, sier Huitfeldt.

– Så Trondheim og Tromsø gjennomfører det som egentlig er norsk sentralpolitikk, men som regjeringen ikke ønsker å ha et aktivt forhold til.

Hun etterlyser en bedre merkeordning.

– Flere selskaper som har vært etablert på okkupert territorium, har flyttet over til Israel fordi forbrukerne er blitt mer aktive og tar aktive valg. Men det er vanskelig å ta stilling til hvert enkelt produkt, fordi det står på alle produkter at de er produsert i Israel.

AKTUELT NÅ