Statsministerens mann: – Frp må vurdere regjeringsdeltakelsen

I et intervju med Dagsavisen sier Sindre Finnes at det blir stadig mer opplagt at Fremskrittspartiet må gå en runde med seg selv om de egentlig skal sitte i regjering.

Erna Solberg og Sindre Finnes

Ektemannen til statsminister Erna Solberg, Sindre Finnes, mener Frp må vurdere om de faktisk skal sitte i regjering.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Valglogo

– Det blir stadig mer opplagt at Frp må gå en runde med seg selv om de egentlig skal sitte i regjering. Det kommer litt an på hvor de ender til slutt, men det er et smertepunkt i den nasjonale oppslutningen for Frp hvis de ender under 10 prosent, sa Sindre Finnes til Dagsavisen før valgresultatet ble klart.

Når 99,8 prosent av stemmene er talt opp har Fremskrittspartiet bare 9,5 prosent av stemmene i kommunevalget. Det blir dermed det partiet som flest velgere har rømt fra det siste året.

Tybring-Gjedde enig med Finnes

Stortingsrepresentant for Frp Christian Tybring-Gjedde mener at det er helt åpenbart at partiet må vurdere sin regjeringsdeltakelse.

Frp gjør sitt dårligste kommunevalg siden 1991.

– Vi må også stille spørsmål ved om det vi gjør, er riktig. Det er helt åpenbart at vi må diskutere regjeringsdeltakelsen. Vi kan ikke bare sitte og se på at vi får stadig dårligere oppslutning, sier han.

Christian Tybring-Gjedde

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener Frp og regjeringen må tenke nytt.

Foto: Anders Brekke / NRK

Frp-leder Siv Jensen hadde nok håpet på et bedre valgresultat, men hun lover partimedlemmene at Frp fortsatt skal stå hardt på sitt.

– Norge behøver fremdeles Frps politikk.

Svakt valg for Høyre

Høyre har på sin side mistet oppslutning i samtlige storbyer, og foreløpig ligger partiet an til å få 23,2 prosent av stemmene. Det er en nedgang på 4,7 prosent.

Også samarbeidspartiene til regjeringen, KrF og Venstre går ned. KrF ligger an til en oppslutning på 5,4 prosent, mens Venstre ligger på 5,5 prosent.

Valgets store vinnere er Arbeiderpartiet med 33 prosent, Senterpartiet med 8,5 prosent og ikke minst Miljøpartiet de Grønne med 4,2 prosent av stemmene.

Oppslutningen om kommunevalget ser ut til å være en av de svakeste i historien, og under 60 prosent har avgitt stemme.

«I'll be back»

Til tross for et svakt resultat tror Erna Solberg at velgerne kommer tilbake til regjeringspartiene når de ser resultater av prosjektene de blå har satt i gang.

– Vi ønsket og håpet på et bedre valgresultat. Vi må huske at vi aldri har eid velgerne våre. Vi skal slåss for dem hver eneste gang, sa Erna Solberg i går.

Erna Solberg siterte Arnold Schwarzenegger for å fortelle valgvaken at Høyre skal komme sterkere tilbake i 2019.

– Jeg er sikker på at hele Høyre kan si «I'll be back» foran stortingsvalget 2017, sa statsminister Erna Solberg da hun talte til Høyres valgvake.

Statsministeren er ikke fornøyd med valgresultatet, men oppfordrer sine egne til å kjempe videre.

– Vi må brette opp ermene og begynne på igjen. Noen steder vinner vi makt, andre steder taper vi makt. Jeg er sikker på at hele Høyre kan si «I'll be back» i 2019, sa Solberg til Høyres valgvake.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger