Statsministeren om Norge og Kina: – Vi er en liten brikke i stormaktenes spill

I Erna Solbergs (H) nyttårstale til det norske folk er Kina det første hun vil snakke om.
– Kina er åpenbart den viktigste saken for regjeringen, i året som har gått, sier Kina-ekspert.

Statsminister Erna Solberg taler om utfordringene som venter i 2017

NYTTÅRSTALEN: Se hele nyttårstalen til statsminister Erna Solberg (H) her.

Årets viktigste tale til folket starter med Norges forhold til utlandet, nærmere bestemt Kina.

– Vår kontakt med verden rundt oss sikrer arbeidsplasser, gode lønninger og finansierer velferdsordningene våre. Derfor er jeg glad for at Norge igjen har etablert normalt samarbeid med Kina, sier statsministeren i den TV-sendte nyttårstalen 1. nyttårsdag.

Forholdet mellom Kina og Norge har nærmest vært på frysepunktet siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris for seks år siden.

En uke før jul, 19. desember ble forholdet normalisert, både politisk og diplomatisk. Landene har også gjenopptatt forhandlingene om frihandelsavtale.

– Historien har også lært oss hvordan det er å være en liten brikke i stormaktenes spill. Og at vi står tryggest når vi står sammen med andre land som deler våre demokratiske verdier, sier Solberg.

Henning Kristoffersen, Veritas

Kina-ekspert Henning Kristoffersen reagerer på at statsministeren går rett fra å snakke om Kina, til å si at Norge står tryggest med «land som deler våre demokratiske verdier».

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Paradoks å snakke om Kina og demokrati

Kina-ekspert Henning Kristoffersen sier at Norge ikke vil klare seg uten et godt forhold til Kina, og sier at det må være regjeringens viktigste sak i året som gikk, når det løftes frem i starten av talen. Han reagerer på at statsministeren går rett fra å snakke om Kina, til å si at Norge står tryggest med «land som deler våre demokratiske verdier».

– Kina fremstår mer og mer som en stabiliserende faktor i verden med økende usikkerhet i Vesten, ikke minst med Brexit og Trump i USA. Det kan synes paradoksalt ettersom Erna Solberg også sa at vi står tryggest når vi står sammen med andre land som deler våre demokratiske verdier, sier Kristoffersen.

Bekymret for proteksjonisme

– Historien om Norge viser at både vår velstand og vår trygghet skaper vi best sammen med andre, sier hun videre.

I likhet med fjorårets nyttårstale da statsministeren sa at hun forstod at mange følte uro, trakk hun også i år frem utfordringer for Norge:

– Krefter som er skeptiske til handelssamarbeid og felles sikkerhet er nå på fremmarsj. Krefter som utfordrer det som har vært grunnlaget for Norges suksess gjennom århundrer. Jeg forstår at det skaper usikkerhet, sier hun.

Solberg har tidligere sagt at forholdet til Kina har gjort det krevende for Norge i mange internasjonale sammenhenger og i enkeltsaker.

TOPSHOTS-NORWAY-CHINA-PEACE-NOBEL-LIU XIAOBO

KINA: Forbindelsene mellom Norge og Kina har vært kjølige siden dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Regjeringen fikk ros fra flere politiske hold da avtalen ble landet. Blant annet sa Jonas Gahr Støre (Ap) at han «anerkjente» arbeidet til statsministeren, utenriksministeren og norsk diplomati. Men flere politikere har også sagt at de er usikre på nøyaktig hva den enigheten innebærer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger