Statsministeren frykter påskeulykkene

– Justisministeren har alt av mannskap i UP ute på veiene, varsler statsministeren før påskeutfarten.

Erna Solberg på Vegtrafikksentralen

Operatør Rolf Rolstø i samtale med statsminister Erna Solberg da hun besøkte Vegtrafikksentralen Øst fredag i Oslo for få en orientering om årets påsketrafikk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Påsken er høysesong for trafikkulykker. Utforkjøringer og påkjørsler, særlig etter forbikjøringer, er en gjenganger i påsketrafikken. I fjor ble fire drept og 16 hardt skadd etter 134 ulykker med personskade i påskedagene.

Det var også totalt flere drepte i trafikken enn i året før, etter at man i flere år har hatt en nedgang av drepte og hardt skadde i trafikken.

Statsministeren påpeker delt ansvar

Statsminister Erna Solberg stilte selv opp på Vegvesenets pressekonferanse for å mane til fornuftig bilkjøring under påskeutfarten.

– Jeg har alltid vært opptatt av trafikksikkerhet. Vi ønsker fra regjeringen sin side at vi skal ha absolutt færrest drepte og hardt skadde i trafikken. Målsettingen er at ingen skal dø eller bli hardt skadd i trafikken, sier hun.

Hun mener regjeringen tar sitt ansvar med å bygge sikre veier alvorlig, og vil også minne folk på at de selv tar ansvar for hvordan de kjører.

– Det er bedre å ta det med ro å komme helt fram, enn å stresse og kanskje havne i en ulykke, sier hun.

Hun har også med seg en hilsen fra justisdepartementet.

– Og så skal jeg hilse fra justisministeren å si at de har alle mannskaper ute, så det kan bli dyrt også om man blir for utålmodige på veiene, sier statsministeren.

Hovedformålet med utrykningspolitiets innsats på veiene er å forebygge lovbrudd som fører til alvorlige ulykker med drepte og hardt skadde.


– Våre kontroller fokuserer på fart, rus, bruk av bilbelte og farlig atferd,skriver UP på sine hjemmesider.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen minner folk på å ta ansvar for å beholde roen.

Foto: Torunn Grymer / NRK

– Husk bilbelte

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen påpeker at statistikken over drepte og hardt skadde i trafikken gikk feil vei.

– Vi hadde flere dødsfall og alvorlig skadde. Dette året har begynt bedre og april har vært uten dødsfall. Men påsken har høy risiko fordi mange er ute på veiene og mange kjører i områder de ikke er godt kjent. Da er risikoen høyere for å gjøre feil, sier han.

Han minner folk på at de må vise hensyn, og bruke bilbelte. Nesten halvparten av dem som omkommer i en ulykke har ikke brukt belte.

– Det er mye vi gjør politisk ved å bygge bedre veier, veidelere og så videre, men den enkeltes adferd styrer en i stor grad selv. Ikke la deg provosere. Det er sånne ting som gjør at en hverdag forblir en hverdag og ikke en dag med alvorlig ulykke, sier samferdselsministeren.

Se de siste trafikkmeldingene på NRK Trafikk.

Statens vegvesen har følgende påskeønsker til trafikantene:
• Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!
• Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen!
• Bruk bilbelte
• Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig!
• Stopp og sov hvis du blir trøtt

Se faktaboks for fullstendig oversikt over hvor det er omkjøringer langs hovedferdselsårene fra Vegvesenet.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger