Hopp til innhold

Solberg traff Xi uten å nevne Liu Xiaobo

BEIJING (NRK): Statsminister Erna Solberg (H) mener møtet med Kinas president Xi Jinping var en suksess. Situasjonen til fredsprisvinner Liu Xiaobo ble ikke tema under møtet.

Statsminister Erna Solberg møter Kinas president Xi Jinping

FØRSTE MØTE: Statsminister Erna Solberg møtte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det var som kjent fredsprisen til Liu Xiaobo som startet den seks år lange isfronten mellom Norge og Kina. Liu sitter fortsatt fengslet, og 30 minutter unna Folkets store hall, der Solberg og Xi møttes, sitter kona hans i husarrest. Men situasjonen deres ble ikke tema for møtet.

– Er du tilfreds med at du i det første møtet med Kinas president ikke har tatt opp dette spørsmålet?

– Ja. For jeg mener at når vi først har klart å komme i samme rom, begynt å snakke sammen, etablert en mekanisme som gjør at vi skal ta opp politiske saker mellom våre land, så har vi etablert en mulighet for å være i dialog, sier Solberg til NRK.

– Også menneskerettighetsspørsmålet er avhengig av å være i dialog for å mene og ha synspunkter på det, understreker hun.

God tone

Statsminister Erna Solberg møter Kinas president Xi Jinping

FOTBALLGAVE: Erna Solberg hadde med seg en fotball med FNs 17 bærekraftsmål i gave til presidenten.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Da Solberg traff statsminister Li Keqiang fredag, ble de to landene enige om å opprette en såkalt politisk mekanisme for å ta opp ulike spørsmål – også menneskerettigheter. Men Solberg kan ikke si når Liu Xiaobos situasjon igjen kan bli tematisert.

– Det er en bilateral mekanisme på utenriksdepartementsnivå. Jeg kan ikke sette en liste for hvilke saker og når de skal tas opp, sier hun.

Solberg sier det dårlige forholdet mellom de to landene de siste seks årene, ikke ble tema for møtet, og at tonen var god. Hun mener det er viktigere at Norge trår varsomt for å få innflytelse, enn å ta opp vanskelige saker nå.

– Jeg mener fortsatt at alle land bør ha ytringsfrihet. Men vår jobb som Norge er å finne en form hvor vi kan ta opp menneskerettigheter fordi det har påvirkning, ikke bare for å demonstrere og vise at vi tar det opp, sier hun.

Liu Xiaobo

TOM STOL: Liu Xiabos stol sto tom da han ble tildelt Nobels fredspris i 2010, fordi han satt fengslet i Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongen til Kina

Under møtet ble det kjent at Kong Harald planlegger statsbesøk til Kina. Kongen ble invitert da Xi gratulerte ham med 80-årsdagen i februar.

– Kongen har bedt meg takke for gratulasjonen og si at han gjerne kommer på statsbesøk til Kina. Høsten 2018 kan passe godt, sa Solberg da hun møtte Xi.

Solbergs besøk til Kina er et såkalt offisielt besøk, og kongens besøk vil dermed bli det første statsbesøket siden normaliseringen av forholdet. Kinesiske myndigheter har foreløpig ikke bekreftet om høsten 2018 passer for dem.

– Da du var i Norge sist, ble det gjort en feil. Og det er at du ikke kom til min hjemby Bergen, fortsatte Solberg.

Erna Solberg forteller om møtet med president Xi Jinping

SOLBERG OM DET HISTORISKE MØTET: Erna Solberg møtte norske journalister like etter møtet med Kinas president.

AKTUELT NÅ