Hopp til innhold

Statsminister Erna Solberg: – Dette er en stor katastrofe

Tidlig onsdag morgen gikk et stort skred ved et boligfelt i Gjerdrum i Viken fylke. Erna Solberg sier det er vondt å se hvordan naturkreftene herjer.

Erna Solberg

Erna Solberg tenker først og fremst på dem som er berørt av skredet.

Foto: Cicilie Andersen / NRK

Onsdag ettermiddag er statsminister Erna Solberg og justis- og beredskapsminister Monica Mæland i Gjerdrum for å møte kriseledelsen.

– Mine tanker er hos alle dem som er berørt av skredet, dette er en stor katastrofe. Det er en forferdelig vond opplevelse og se dette, og det er vanskelig når så mange ikke er gjort rede for, sier Solberg.

Akkurat nå er det bare mulig å gjøre redningsarbeid med helikopter fordi leiren er ustabil. Statsministeren sier at det vil ta flere dager før søket er ferdig.

– Det gjøres en veldig stor innsats og vi er opptatt av at kommunen har alle ressurser de trenger. Kommunen kan gi beskjed hvis de trenger ytterligere hjelp, sier Monica Mæland.

Monica Mæland

Monica Mæland vil forsikre om at redningsmannskapet gjør alt de kan.

Foto: Cicilie Andersen / NRK

Defineres som en katastrofe

Over 1000 personer er evakuert fra boligene sine og minst 14 adresser er berørt av skredet.

– Det er alvorlig når vi betegner det som en katastrofe. Det er et stort skredområde og mange boliger, sier innsatsleder Roger Petersen

Politiet ber alle som bor innenfor dette området om å evakuere og dra til Gjerdrum ungdomsskole:

Alle som bor innenfor det skraverte området skal evakuere etter skredet i Gjerdrum.

Alle som bor innenfor den røde ingen må evakuere, og dra til The Cube ved Oslo lufthavn. Hans Gaarders vei 41, 2060 Gardermoen.

Foto: Politiet

Gjerdrum er utsatt for kvikkleireskred

Omfanget av skredet i Gjerdrum i Viken er fortsatt ikke helt klart, men det beskrives som et større skred. Området er spesielt utsatt for kvikkleireskred.

Hva som er årsaken til skredet i Gjerdrum er foreløpig ikke klart, men Norges Geotekniske Institutt (NGI) har sendt eksperter på kvikkleire til området.

– Det kommer til å gå mange flere skred på Romerike i årene som kommer også. Det kan vi være helt sikre på, sier statsmeteorolog John Smiths til NRK.

Store deler av Romerike ligger på gammel havbunn. I sør er det store ravinedaler og store leireforekomster dypt under bakken.

Bilder fra jordraset i Gjerdrum

Direktebilder fra skredet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger