Hopp til innhold

Statsmeteorolog: – Vi må knytte klima og vær tettere sammen

– Vi må ha klimaet inn i værmeldingen, slik at folk forstår mer hvordan klimaet påvirker været, sier statsmeteorolog Bente Marie Wahl.

Vennesund fergeleie

Sømna i Nordland målte varmeste tropenatt noen gang i Norge 28. juli 2019.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

CO₂ i atmosfæren
415.8 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

Hetebølger, kraftige regnskyll og temperaturkontraster øker i antall. Det ble satt svært mange nye værrekorder i Norge i 2019.

I dag ble været i fjor oppsummert fra Meteorologisk institutt. Det ble færre vinterdager. Det ble flere sommerdager. Temperaturen steg og var 1,2 grader varmere enn normalen.

Statsmeteorolog Bente Marie Wahl presenterer væråret 2019.

Statsmeteorolog Bente Marie Wahl mener klimaet må inn i værmeldingen i fremtiden.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Det aller mest spesielle med været i 2019 var kanskje da Sømna i Nordland satte rekord med den varmeste tropenatten som er målt i Norge. Det var aldri under 26.1 grad i nordlandsnatta den 28. juli, sier statsmeteorolog Bente Wahl.

I Oslo ble det satt ny rekord når det gjelder regnskyll i ti minutter. Folk kunne svømme i de flomfylte gatene en sommerdag i fjor.

Klima og vær hører sammen

Statsmeteorolog Bente Marie Wahl sier de nå har gått over til å la vær og klima gå hånd i hånd og ikke se det hver for seg slik de gjorde tidligere.

– Meteorologene må begynne å snakke mer om vær og klima sammen slik at det blir lettere for folk å forstå hvor nært knyttet de er.

Og hun fortsetter:

– Det er viktig fordi vi må forstå hvilke konsekvenser endringer på klimaet vårt gjør på været. Når vi setter det i sammenheng og vi forteller om hetebølger så må vi fortelle hvordan utviklingen har vært slik at folk også forstår mer, sier Wahl.

Det har vært en dobling i antall hetebølger i Sør-Norge de siste tretti år. Værrekordene falt i hopetall i løpet av 2019.

– Håper å få klima inn i værmeldingene

Det var store kontraster sommeren 2019.

April 2019 var svært varm over hele landet. Bodø slo en nesten hundre år gammel rekord.

– Juli startet med fem fylkesrekorder i kulde. Så gikk det over til å bli fire fylkesrekorder i varme, sier Wahl.

Jordras Jølster

Her i Jølster regnet det kraftig i et veldig konsentrert område. Dermed satt det i gang et jordras som raserte et boligområde.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Statsmeteorologen håper å få mer klima inn i værmeldingene i fremtiden.

– Vi har mange klimaforskere som jobber med vær og klima på vårt institutt. Vi håper at disse kan bidra mer med sin forskning i værmeldingene, sier Bente Marie Wahl.

Året som får klimaforskerne til å hviske i gangene

På Svalbard smelter isen mer og mer

Klimaforsker Ketil Isaksen forteller at temperaturen på Svalbard på ti meters dybde har steget med to grader i løpet av ti år.

– Det fører til synkehull som også Arktis og Canada opplever. Permafrosten tiner på Svalbard. Landskapet endrer seg. Bakken sklir ut og ned i elveløp og lavere terreng. Det er en økning på 30–40 centimeter med «aktivt lag» siden 1998, sier Isaksen.

Ketil Isaksen

Klimaforsker Ketil Isaksen tok for seg utviklingen på Svalbard i dag da Meteorologisk institutt holdt sin oppsummering av væråret 2019.

Foto: Privat

Han fortsetter:

– Oppvarmingen er størst i de kalde månedene fordi fjordene på Svalbard ikke fryser til. Isen flytter seg opp på land og dette påvirker dyrelivet negativt, sier han.

Kortere vinter i Norge

Klimaforsker Reidun Gangstø Skaland fremhever at hvis utslippene fortsetter som i dag regner forskerne med at vinteren blir betydelig kortere i landet vårt.

Reidun Gangstø Skaland

Klimaforsker Reidun Gangstø Skaland påviser at vinterdagene i Norge har blitt langt færre de siste årene.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Flere steder i Norge har det blitt 15 til 20 dager kortere vinter. Skiføret i Nordmarka er redusert fra 120 dager i gjennomsnitt i århundret fra 1900 til år 2000, til 80 dager i året i gjennomsnitt de siste tretti årene. Vi venter at skiføret blir redusert ytterligere de neste årene, sier Reidun Gangstø Skaland.

Les også: Ny varmerekord i Bergen

Les også: Gjenopplev det dramatiske væråret 2019

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger