Hopp til innhold

– Det var vel den vanlige mannen i gaten sin tur. Det ser vi ikke så mye til

Inntektsskatt, strømtiltak, barnehagepriser og dieselavgift. Dette er endringene som vil påvirke folks hverdag.

Cristofer og Maria på Siggerud

BUDSJETT: Familien på Siggerud har gjort mange tiltak for å møte de økte kostnadene det siste året. Maria Roli og Cristofer Silius sier de prioriterer aktiviteter for barna Oliver og Mollie.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Med dagens utgifter så føler jeg ikke regjeringen har møtt en gjennomsnittlig småbarnsfamilie på en god måte, sier Maria Roli.

Hun og Christofer Silius bor på Siggerud i Nordre Follo med barna Oliver (8) og Mollie (4).

De mener det er få av forslagene til neste års budsjett som vil gjøre en forskjell for dem.

Det største er fremdeles strømstøtten, og den har vært der fra tidligere, sier Cristofer.

Skattelette for «vanlige inntekter»

I forslaget til statsbudsjett reduseres oljepengebruken fra 2022 til 2023 med 18,3 milliarder kroner. Målet er å unngå en overoppheting av økonomien som kan gi behov for raskere renteheving.

Samtidig har det blitt lovet et «rettferdig budsjett». Regjeringen foreslår blant annet å lette på skatten for de som tjener under 750.000 kroner i året.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum opplyser at en familie med to inntekter på 550.000 vil betale om lag 7800 kroner mindre i skatt i 2023 enn da regjeringen overtok for ett år siden.

Det vil altså gi noen hundrelapper ekstra i måneden.

Jeg tror ikke det er nok for mange. Man hadde sett for seg at det skulle bli litt bedre, sier Cristofer.

Det var vel den vanlige mannen i gaten sin tur. Det ser vi ikke så mye til, mener Maria.

Maria Roli og Mollie

Maria Roli tror endringene i statsbudsjettet sikkert kan hjelpe noen familier, men at det ikke er nok for mange.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Dette påvirker lommeboken

Her presenteres endringsforslag som kan få noe å si for din økonomi i året som kommer.

Inntektsskatt. Regjeringen vil redusere inntektsskatten for de som tjener under 750.000 kroner i året. Det er beregnet at dette vil koste 4,5 milliarder kroner i året. For de som tjener over 750.000 kroner, er det varslet høyere skatt. Til sammen venter staten å hente 3 milliarder kroner mer i skatt fra denne gruppen.

NRK har skrevet om at sterk lønnsvekst kan føre til at mange flere vil måtte betale mer skatt.

Formuesskatt. Regjeringen foreslår å øke formuesskatten fra 0,95 prosent til 1 prosent. Formue under 1,7 millioner kroner vil ikke beskattes. Dette beløpet er uendret.

Fagforeningsfradrag. Fradraget økes fra 5500 kroner i år til 7700 kroner neste år, i tråd med det regjeringen lovet da de la fram statsbudsjettet i fjor.

Statsbudsjettet 2023

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la torsdag frem statsbudsjettet for 2023.

Foto: Hanna Johre / NTB

Strømstøtte. Regjeringen foreslår å bruke 44,7 milliarder kroner på ordningen i perioden desember 2022 til november 2023. Det er allerede vedtatt at deler av Statnetts merinntekter skal brukes til å forhindre en økning av nettleien til strømkunder i Sør-Norge.

Strømsparing. Regjeringen har varslet seks punkt for å spare strøm. Blant annet skal Enova bruke 1,1 milliarder kroner på strømsparetiltak i norske hjem. Husbanken får 480 millioner kroner til å styrke satsingen på energitiltak.

Les også Sparetiltak for straum blir slakta

Strømsparing

Barnehage. Maksprisen per måned for barnehageplass går ned fra 3050 til 3000 kroner fra 1. januar. I tillegg blir tredje barn i barnehagen gratis fra 1. august. Regjeringen vil også gjøre barnehage gratis for alle som bor i Finnmark og Nord-Troms. Dette gjelder fra 1. januar.

Barnetrygden. Den vil stå stille fra 2022 til 2023, og blir dermed mindre verdt neste år. Satsen for utvidet barnetrygd for enslige forsørgere blir foreslått økt fra 1054 kroner til 2016 kroner i måneden fra 1. mars 2023. De mister derimot særfradraget de i dag har i skattesystemet.

Cristofer og Oliver

Utgifter til SFO og barnehage er betydelig for en barnefamilie. Her er Cristofer Silius med sønnen Oliver.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Tobakk og alkohol. Regjeringen foreslår å halvere kvoten for tobakksvarer som kan innføres som reisegods. Avgiftene på ulike tobakks- og alkoholprodukt blir økt med fra 2,5 til 2,9 prosent, mens snus har en større avgiftsøkning og får tre kroner høyere avgift per 100 gram fra neste år.

Helsetjenester. Egenandelstaket for helsetjenester økes fra 2921 til 3040 kroner neste år. Egenandelene hos lege, på sykehus og andre behandlere økes med 3 prosent, men de fleste først fra 1. juli neste år. I tillegg foreslår regjeringen å øke egenbetalingen fra 39 til 50 prosent for legemidler på blå resept.

Les også Slik skal politikerne løse fastlegekrisen i Norge

Ingvild Kjerkol før debatten

Drivstoffavgift. CO₂-avgiften øker med 21 prosent utover forventet prisstigning, fra 766 kroner til 952 kroner per tonn i 2023. Dette betyr en økning på 43 øre per liter for bensin og 48 øre per liter for diesel. Samtidig reduseres veibruksavgiften med 25 øre per liter for bensin og med 60 øre per liter for diesel. Samlet sett antas endringene å ikke ha noen virkning på pumpeprisene til veitrafikk.

Elbil. Momsfritaket ved kjøp av elbil som koster over 500.000 kroner, foreslås fjernet i neste års statsbudsjett. Dette er blant flere foreslåtte endringer som gjelder elbil.

Ferjepriser. Fra august skal prisen på riks- og fylkesveiferger bli halvert sammenlignet med takstnivået i 2021. Det ønsker regjeringen i sin satsing på samferdsel.

Les også Slik er satsingene på samferdsel: Dropper store prosjekter

Mia Elvina Moland Børresen sitter i vinduet og ser toget passere rett foran henne.

– Vanskelig for folk flest også

Håvard Vedvik (41) bor i Skien med sin kone og tre barn. Han har tidligere fortalt om hvordan de, som en familie med vanlig inntekt, må bekymre seg for prisveksten.

Torsdag morgen, før statsbudsjettet ble publisert, sa han til NRK at han ønsker seg billigere barnehage og SFO, skattelette og tilretteleggelse.

– Jeg misunner ikke finansministeren i det hele tatt den jobben som står foran ham. Men det er vanskelig for folk flest også. Det er vanskelig for befolkningen.

Håvard Vedvik

Familiefar Håvard Vedvik fra Skien.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Med statsbudsjettet kan Vedvik få 50 kroner billigere barnehage, men om han hadde flyttet til Troms eller Finnmark kunne han fått gratis barnehage.

– Jeg unner dem absolutt alt de kan få. Jeg syns det er et kjempegrep for å beholde folk i nord, men samtidig sliter vi her i sør. Vi har slitt med både strøm, rente, og forskjellige ting med en sum som har gjort hverdagen veldig tung. Til og med så tung at jeg ha måtte ta på meg en ekstrajobb.

– Det kan kanskje gjøre at jeg bikker over grensa på 750.000 som gjør at skatteletten ikke treffer.

Les også Nå kommer skatteøkningen for «vanlige folk»

Vedum

AKTUELT NÅ