Hopp til innhold

Statsadvokaten: – Hussains troverdighet er svekket i retten

OSLO TINGRETT (NRK): Statsadvokat Frederik G. Ranke mener det er åpenbart at Ubaydullah Hussains støtte til terrorgruppa Den islamske staten er straffbar. Han tror ikke på Hussains forsøk på å ta avstand til IS.

Ubaydullah Hussain i retten i juli

TILTALT: Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert en tenåring til terrorgruppen IS i Syria, og for selv å ha vært medlem av gruppen fra Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

John Christian Elden, hovedforsvarer for Ubaydullah Hussain og Frederik G. Ranke, statsadvokat

Statsadvokat Frederik G. Ranke mener holder tirsdag prosedyrer i Oslo tingrett. Til høye Hussains forsvarer John Christian Elden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tirsdag startet prosedyrene i en historisk rettssak i Oslo tingrett. For første gang skal en norsk domstol avgjøre hvor terskelen ligger for «rekruttering til en terrororganisasjon».

Ubaydullah Hussain (31) er blant annet tiltalt for trusler, for å ha rekruttert to personer til terrorgruppa IS i Syria – den ene av dem en tenåring, og for selv å ha vært medlem av gruppa fra Norge.

Rettssaken mot Hussain og den medtiltalte 19-åringen har vært en omfattende affære. I over seks uker har de tiltalte avgitt sine forklaringer, mens partene har lagt frem det de mener er bevis på henholdsvis skyld og uskyld.

– Hussain åpenbart nyttig for IS

En omfattende rettssak betyr en omfattende prosedyre. Med utgangspunkt i en 14 sider lang disposisjon, sier statsadvokat Frederik G. Ranke blant annet at det ikke er avgjørende for skyldspørsmålet om Ubaydullah Hussain selv er «medlem» av IS.

Dette så lenge han er en «deltager» som støtter organisasjonen.

– Vi har hørt at medlemmer dør, og det kommer nye. Vår vurdering er at han sender flere medlemmer, og at dette bidrar til å opprettholde organisasjonen, sier Ranke.

– Er det til nytte for IS at han disponerer kontoene til krigerne deres? At han sprer budskapet deres? At han muntrer opp krigerne? At han setter dem i kontakt med norske advokater? Eller setter dem i kontakt med norske ektefeller?, spør Ranke retorisk.

– Jeg mener det at han sender krigere til Syria helt åpenbart er til nytte for organisasjonen. Ubaydullah Hussain er langt over grensen for deltagelse i strafferettslig forstand, konkluderer Ranke.

– Hussain mister troverdighet

Statsadvokaten begynte med å gå gjennom hovedtrekkene i Syria-konflikten. Ranke påpekte at det er bred enighet om at president Bashar al-Assad undertrykket sitt folk, men at landet likevel er en stat med en regjering i folkerettslig forstand.

Ranke slår også fast at Den islamske staten er en terrororganisasjon, og viser blant annet til Høyesteretts vurdering i saken mot tre menn som i juni ble dømt for IS-støtte. Dermed er ikke deltagelse i IS en legitim motstandskamp etter folkeretten, mener Ranke.

– IS springer ut av Al Qaida, begge organisasjonene har Norge og Vesten i sitt uttalte fiendebilde, sier statsadvokaten.

Ranke påpeker også at IS har som mål å underlegge seg store deler av Syria og Irak, i et såkalt «kalifat». Statsadvokaten mener tidligere uttalelser fra Hussain, blant annet i et TV-intervju med VG i 2014, viser at den tidligere Profetens Ummah-frontfiguren taler med to tunger i dette spørsmålet.

– Hussain mener kalifatet til IS er gyldig, og troverdigheten hans svekkes når han hevder noe annet i retten.

I tidligere fengslingsmøter har Hussain også hevdet at han er villig til å unngå kontakt med islamistiske miljøet og flytte til Karasjok, for å slippe fengsling.

– Han sa han skulle ta avstand fra Profetens Ummah i det første fengslingsmøtet etter at han hadde fått tilgang til sakens dokumenter. Jeg ber retten legge merke til at forsvaret ikke har kalt inn et eneste vitne som underbygger dette, sier Ranke, og legger senere til:

– Det er åpenbart at han ikke har brutt med Profetens Ummah.

– Holder å være på vei

Siktet 19-åring

Bildet viser 19-åringen fire dager før han ble pågrepet av politiet på Landvetter flyplass i Göteborg 8. juni 2015.

Foto: Privat

Hussain er altså tiltalt for rekruttering av to personer. Den ene er Thom Alexander Karlsen, som til slutt ble drept i Syria. Den andre, en 19-åring, ble stoppet på Landvetter flyplass i Göteborg etter ha kjørt dit med blant andre Hussain. Ranke mener Hussain må dømmes for rekruttering av begge, uavhengig av om 19-åringen kom fram til Syria eller ei.

– Den som rekrutterer må ha forsett om at den han rekrutterer slutter seg til en terrororganisasjon. Rekrutteringen er avsluttet når personen man har forsøkt er rekruttert er på vei, sier Ranke.

Ranke og politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST fortsetter sine prosedyrer ut dagen. Det er foreløpig usikkert om det vil bli lagt ned påstand om straff i dag, eller i morgen.

Både Hussain og 19-åringen nekter straffskyld for forholdene om terrortilknytning. 19-åringen sier han traff Hussain tilfeldig, og at han skulle til Syria for å hjelpe lokalbefolkningen.

Ranke mener på sin side at det er åpenbart at 19-åringen ønsket å slutte seg til terrorgruppa.

– Det er hevet over envher til at 19-åringen gjorde den rekke forberedelser. Han bestilte blant annet flybilletter og utstyr. Han virket rett og slett desperat etter å komme seg til Syria.

Hussains og 19-åringens forsvarere skal holde sine prosedyrer senere denne uken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger