Hopp til innhold

Statsadvokaten: – Gjermund Cappelen kontrollerer Jensen

OSLO TINGRETT (NRK): Statsadvokat Lars Erik Alfheim beskriver Gjermund Cappelen som en kynisk kriminell. Samtidig mener han retten må tro på Cappelens forklaring, blant annet om samarbeidet med Eirik Jensen.

Prosedyrer i rettssaken som har pågått siden januar.

DIREKTE: Følg prosedyren til statsadvokat Lars Erik Alfheim mot Gjermund Cappelen direkte her.

Fem måneder etter det første, iskalde gjensynet mellom Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett, er det nå klart for de avsluttende prosedyrene i saken. Torsdag oppsummerte statsadvokat Lars Erik Alfheim bevisene mot Cappelen, som har erkjent smugling av 17 tonn hasj.

Cappelen risikerer lovens strengeste straff dersom han blir kjent skyldig, men håper samtidig på å få en strafferabatt for å ha erkjent forholdene og for å ha forklart seg om Jensen rolle.

Cappelen hevder hevder Jensen ga ham informasjon om politiet og tollvesenets virksomhet som var til nytte for narkotikasmuglingen. Som betaling fikk Jensen betalt 500 kroner per kilo hasj som ble smuglet over grensen, hevder Cappelen.

Det er derfor i Cappelens interesse at også Jensen blir kjent skyldig. Statsadvokat Lars Erik Alfheim oppfordrer retten til å tro på det Cappelen har forklart.

– Jeg vil understreke at store deler av bevisførselen har gått på å vise at Cappelen i mange sammenhenger snakker sant. Han er troverdig, uansett hvor mye man skulle mislike ham. Mye som er sentralt kommer uoppfordret fra ham, uten at han har fått informasjon av politiet. Den lar seg også verifisere, sier Alfheim.

Gjermund Cappelen snakker sant, hevder statsadvokaten

Statsadvokat Lars Erik Alfheim sier i sin avslutningsprosedyre at han mener Gjermund Cappelen er troverdig.

– Cappelen kontrollerer Jensen

Eirik Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet. Alfheim, som i utgangspunktet er ansvarlig for tiltalen mot Cappelen, trakk flere ganger inn Jensen i sin avslutningsprosedyre.

Alfheim viste blant annet til Jensen som et eksempel på hvor profesjonelt Cappelen drev hasjnettverket sitt. Alfheim viste første til at Cappelen hadde mye kunnskap om hasj, hasjruter og hasjpriser.

– En slik form for kunnskap krever rett og slett at du jobber med det. Han har en politimann på innsiden, men dette blir Spesialenhetens prosedyre. Dersom retten kommer til at Jensen har medvirket, styrker dette også tiltalen mot Cappelen.

– Cappelen er helt tydelig sjefen i nettverket. Jensen kontrollerer ikke Cappelen, det er omvendt, sier Alfheim.

Følg Alfheims avslutningsprosedyre direkte her:

– Skjult, men likevel kjent

Alfheim brukte torsdag mye tid på å beskrive Cappelen midtpunktet i et profesjonelt, velorganisert nettverk. Statsadvokaten viser blant annet til at Cappelen skal ha fått andre personer arrestert, for å unngå konkurranse.

– Det er ikke enestående, men krever en kynisk og proff væremåte, sier Alfheim.

Statsadvokaten mener også at det har vært godt kjent i mange miljøer at Gjermund Cappelen drev med narkotikavirksomhet.

– Vi vet at tidligere spaning på Cappelen har blitt avbrutt. Han beskrives av Jensen som en person som har befatning med store mengder narkotika, i et notat som er beslaglagt på hjemmeområdet på Jensens PC, påpeker Alfheim.

Blant dem som har vitnet om dette i retten er Rolf Meyer, tidligere spaningsleder og politisjef i Asker og Bærum politidistrikt. Meyer var blant annet involvert i et avbrutt spaningsforsøk mot Cappelen i år 2000.

– Vi mente at Cappelen var en stor omsetter og smugler, og det mener jeg at alle som jobbet med dette saksområdet må ha visst, sa Meyer til NRK etter sitt vitnemål.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Fem måneder etter det første, iskalde gjensynet mellom Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett, er det nå klart for de avsluttende prosedyrene i saken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Burde ha skjønt

Alfheim viser også til møtet med Jensen og Roger Stubberud i forbindelse med en rapport om kriminalitetstrender i Oslo fram mot 2022. Cappelen ble presenterte som en storimportør av narkotika fram til år 2000, men sa ingenting om at virksomheten fortsatt pågikk.

Til tross for at Gjermund Cappelen hadde et utstrakt nettverk av kriminelle kontakter, hevder Eirik Jensen at han ikke visste at Cappelen smuglet narkotika.

– Han har kriminell kunnskap, han har kjennskap og kontakter, men i den perioden vi har hatt kontakt, har han faktisk ikke vært siktet for straffbare forhold, sa Jensen i sin forklaring, før han la til:

– Vi burde ha forstått at han kunne være involvert i kriminalitet. Det ligger litt i sakens natur.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim om Cappelens store nettverk

Statsadvokat Lars Erik Alfheim mener Gjermund Cappelen er midtpunktet i et kriminelt nettverk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ