Hopp til innhold

Statoil tapte Irak-kontrakt

Statoil tapte fredag en budrunde i Irak om utbygging av et av landets lukrative oljefelt, opplyser Statoil.

Statoil-flagg
Foto: Jørn Kaarstad / NRK

Et konsortium som det kinesiske selskapet CNPC leder fikk kontrakten. CNPC samarbeider med det malayiske selskapet Petronas og det franske Total.

Halfaya-feltet ligger sør i Irak nær grensen til Iran, og har oljereserver på 4,1 milliarder fat.

Statoil var med på budrunden i samarbeid med det russiske selskapet Lukoil.

Les: Oljearbeidere advarer Statoil

Les: - Hold dere unna Irak

Så vidt slått

Statoil ble så vidt slått av det kinesiske konsortiet CNPC, som bød 1,40 dollar per fat. Statoil bød 1,53 dollar per fat, opplyser Kai Nielsen, informasjonssjef i Statoil til NTB.

– Det hadde vært flott om vi hadde vunnet denne budrunden. Men vi har ikke skrinlagt Irak-planene, sier Nielsen.

Han vil imidlertid ikke si noe om det er aktuelt for Statoil å by på noen av de fem feltene som auksjoneres bort lørdag.

Desperat behov

Tre av verdens største oljefelter var med i budrunden i Irak. Regjeringen i Bagdad har desperat behov for milliardinntektene som oljen fra de nye feltene vil gi.

De to største feltene der det nå skal tildeles konsesjoner, er West Qurna-2 i det sørlige Irak og Majnoon lenger øst, nær grensen mot Iran.

Store reserver

Feltene har alene antatte oljereserver på henholdsvis 12,6 milliarder og 12,9 milliarder fat og regnes for å være noen av de største og mest tilgjengelige oljeforekomstene som finnes i verden.

Et konsortium ledet av oljegiganten Shell vant fredag budrunden om Majnoon.

Lave kostnader

Produksjon på de feltene som er med i helgens budrunde, vil kunne fordoble Iraks oljeproduksjon til nesten 5 millioner fat per dag og sende landet rett inn på listen over verdens største oljeprodusenter.

Kombinasjonen av størrelsen på disse uutviklede oljereservene og det at Irak har en av verdens laveste kostnader for utvinning av olje, om lag 2 dollar per fat, gjør at det er lett å se at dette er attraktivt for oljeselskapene, sier Evan Pressman i forsknings- og analysefirmaet Ergo.

Tapte i fjor

Også i fjor sommer tapte Statoil en budrunde om en oljekontrakt i Irak. Flere energianalytikere mente da hele budgivingen var en fiasko.

En rekke internasjonale olje- og gasselskaper kjempet om kontrakt på to gassfelt og seks oljefelt. Avstanden mellom beløpet irakiske myndigheter krevde og det selskapene var villige til å gi, var for stor.

AKTUELT NÅ