Statoil-sjef: – Vi har et ansvar for å produsere alt vi kan av gass og olje

Han mener det er naivt å tro på et grønt skifte uten at oljepumpene samtidig går for fullt.

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund og konsernsjef Eldar Sætre i Statoil

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund og konsernsjef Eldar Sætre i Statoil er enig i at det for Norges del ikke finnes noen klimaløsning uten at oljenæringen er med.

Foto: Christian Kråkenes

Dagen før NHOs årskonferanse, som har fått navnet «Made in Norway», tar Statoil-sjef Eldar Sætre og NHO-topp Kristin Skogen Lund avstand fra det de mener er en svartmaling av oljenæringen i et klimaperspektiv.

Der miljøforkjemperne mener at et grønt skifte betyr å bytte ut brenning av olje og gass med fornybar energi, mener de to næringslivstoppene at det er som å tro på julenissen.

– Det grønne skiftet må skje med olje- og gassindustrien og innenfor olje- og gassindustrien, sier Statoil-sjef Eldar Sætre.

Til NRK sier Sætre at han mener Norge har et ansvar for å pumpe opp så mye olje som mulig.

NHO-topp Kristin Skogen Lund

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund er torsdag vertinne for NHOs årskonferanse. Hun tror ikke på at det er mulig å få til en grønn omstilling med røde tall i regnskapene. Derfor må oljen være en del av løsningen.

Foto: Christian Kråkenes

Årsaken er at Statoil mener at den norske olje- og gassvirksomheten har et karbonavtrykk som bare er halvparten av det som er situasjonen for den globale olje- og gassproduksjonen.

At produksjonen av den norske oljen er så ren, er et meget omstridt tema, som NRKs Brennpunkt-redaksjon i høst satt søkelys på.

– Må produsere alt vi kan av hensyn til klimaet

– I forhold til et globalt klimaperspektiv har vi et ansvar for å produsere alt vi kan av norsk olje og gass, sier Sætre.

Han mener Lofoten og Vesterålen må konsekvensutredes så bredt og så fort som mulig.

Er det naivt å tro at man kan bli kvitt oljeindustrien i et grønt skifte?

– Ja, det er både naivt, i hvert fall på kort sikt, og det er veldig uheldig i et globalt perspektiv, sier Sætre.

NHO-topp Kristin Skogen Lund er helt enig med Statoils konsernsjef i at et grønt skifte uten oljen er naivt.

MDG-leder Rasmus Hansson

MDG-leder Rasmus Hansson er ikke uventet rykende uenig med Statoils konsernsjef når det gjelder oljenæringens fremtid når det kommer til det grønne skiftet. – Pengene og kompetansen i næringen må flyttes over til å bygge den fornybare fremtiden, mener han.

Foto: Christian Kråkenes

Men der Sætre argumenterer med at pumpene må gå for fullt av hensyn til klimaet, bruker Skogen Lund økonomiske argumenter.

– Avgjørende at oljenæringen lykkes med grønt skifte

– Vi må være klar over hvor viktig oljenæringen er for norsk økonomi. Selv nå når det er krise i oljenæringen investeres det fem ganger mer i oljenæringen enn i fastlandsindustrien, sier Skogen Lund.

Hun sier at det er helt avgjørende at oljenæringen lykkes med det grønne skiftet, fordi den er så viktig for landet.

Og nedturen i oljenæringen vises godt i statistikken.

For første gang siden jappetiden har boliginvesteringene i Norge forbigått oljeinvesteringene, viser tall fra SSB. Boliginvesteringene beløp seg til 87 milliarder kroner i første halvår 2016. Samtidig var oljeinvesteringene 79 milliarder kroner.

– Sludder fra ende til annen

MDG-leder Rasmus Hansson fnyser over påstandene fra Sætre om at norsk olje- og gassproduksjon er så miljøvennlig i et globalt perspektiv på grunn av lavere karbonavtrykk.

– Dette er noe sludder og en påstand som har blitt tilbakevist mange ganger. Alle som tenker seg om to ganger skjønner at det krever mye mindre energi å hente opp olje fra en nikkepumpe som står stille i ørkenen i Irak, enn å bygge og taue en diger plattform til Arktis for å borre i stein tusenvis av meter under havflaten, sier Hansson.

Han tenner på alle pluggene over at Sætre mener at det er naivt å tro på et grønt skifte uten olje, og mener både Iran, Irak, Saudi og mange andre produserer mer klimavennlig enn Norge.

– Det er Eldar Sætre som er naiv, og ikke bare er han naiv, men han uttaler seg mot bedre vitende, mener Hansson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger