Hopp til innhold

Lund: – Statoil skal gå i «lavere takt»

LONDON/OSLO (NRK): Høy leteaktivitet og store kostnadsøkninger. Slik forklarer Helge Lund at Statoil varsler store investeringskutt og nedjusterer produksjonsmålene.

Helge Lund

KUTT: Helge Lund la i dag fram Statoils resultater under en pressekonferanse i London.

Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB scanpix

Da NRK intervjuet konsernsjef Helge Lund i London var han opptatt av å få fram at investeringene fortsatt er rekordhøye.

– Men vi sier at vi kommer til å investere fem milliarder dollar lavere de neste tre årene enn vi opprinnelig hadde planlagt. Det er viktig å få med seg at dette er et investeringsnivå som Statoil aldri har vært på tidligere.

Skal bli mer selektive

Lund viser til at Statoil fortsatt vil investere 20 milliarder dollar, om lag 120 milliarder kroner, i snitt per år i perioden 2014 til 2016.

– Men hvorfor kutter dere da i det planlagte nivået?

– Det er slik at Statoil har vært verdens beste leteselskap de siste årene når det gjelder å finne nye olje- og gassressurser. Vi har en veldig sterk ressursbase. Så har olje- og gassindustrien opplevd store kostnadsøkninger de siste årene. De to tingene gjør at vi ønsker å være mer selektive enn vi har vært tidligere. Vi kan velge mer hvilke prosjekter vi vil gå frem med.

Statoils resultater for fjerde kvartal og hele 2013 var lavere enn analytikerne forventet, skriver NTB. Selskapets driftsinntekter var i fjerde kvartal i fjor på 158,4 milliarder kroner, mot 160,1 milliarder i samme kvartal i 2012.

– Kan levere mer enn målet

Driftsresultatet var på 43,9 milliarder kroner, mot 45,8 milliarder året før. På forhånd var det ventet at Statoil skulle legge fram et driftsresultat for kvartalet på 52,9 milliarder kroner, ifølge TDN Finans.

Selskapet hadde et resultat før skatt på 39,8 milliarder kroner, som altså er 6,1 milliarder lavere enn tilsvarende periode i 2012.

Lund sier selskapet går med «lavere takt» fordi markedet har endret seg.

– Vi har ressurser som kan levere mer enn det målet vi har satt oss, men vi mener at det ikke er den mest verdiskapende planen fordi olje- og gassmarkedet og industrien har endret seg. Vi velger da å gå med en noe lavere takt enn det vi la opp til for noen år siden. Men Statoil vil fortsatt vokse, fram mot 2016, 2020 og inn i det neste tiåret, sier Lund til NRK.

Avviser grådighet

Tidligere i dag uttalte oljemannen og mangemilliardæren Endre Røsjø at hele Statoils ledelse bør gå. I et intervju med Finansavisen sier han at
utbyttene burde vært mye større, og at Helge Lund har gjort en dårlig jobb.

Men ifølge Lund ligger utbyttebetalingene på et kurant nivå.

– Jeg tror det vi foreslår i dag, med en fortsatt vekst i utbytte der også aksjonærene skal få to kvartalsvise utbyttebetalinger i 2014, er konkurransedyktig.

– Henger kuttene i investeringene sammen med at det skal betales mer i utbytte?

– Vi er opptatt av at det skal være en balanse mellom vekst og avkastning. Hvis vi lykkes med det, er det viktig at vi gir dem som investerer i oss en løpende avkasting.

I fjor sommer varslet Statoil at de skal flytte deler av virksomheten til lavkostland. Hvor mange som nå kan miste jobbene sine som følge av investeringskutt og nedjusterte produksjonsmål kan ikke Lund svare på.

– Vi gjør noen tilpasninger. Det gjør vi hele tiden, og det har vi alltid gjort. Markedet og industrien endrer seg, og da er det vår jobb å sørge for at vi håndterer Statoil slik at vi forbedrer vår konkurransekraft. Men vårt hovedfokus er ikke å redusere antall ansatte. Vårt fokus er å gjøre Statoil mer konkurransedyktig, og da ser vi på mange områder, sier konsernsjefen til NRK.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ