Hopp til innhold

Statoil legger ned gasskraftverket på Mongstad

Etter store tap over flere år har Statoil bestemt seg for å legge ned det utskjelte gasskraftverket på Mongstad. CO₂-utslippene reduseres med 250.000 – 300.000 tonn i året.

Mongstad Kraftvarmeverk

LEGGES NED: I 2018 blir kraftvarmeverket på Mongstad lagt ned.

Foto: Statoil

Anlegget ble etablert i 2010 for å sikre elektrisitetsforsyning til industrien og regionen.

Ifølge Statoil skal den eksisterende gassavtalen sies opp, og anlegget stenges ned 31.12.2018.

– Kraftvarmeverket vil gå som normalt frem til oppsigelse. I denne toårsperioden vil det bli jobbet med alternative varmekilder og løsninger for en sikker og stabil drift av raffineriet, sier Grete Haaland i Statoil i en pressemelding.

– Reduserer utslippene i Norge

En konsekvens av stans av anlegget er reduserte CO₂-utslipp på Mongstad i størrelsesorden 250-300.000 tonn pr. år.

Frederic Hauge

FORNØYD: Bellona-leder Frederic Hauge er glad for at gasskraftverket legges ned.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

– Dette reduserer utslippene i Norge, og det er vi glad for. Det sier noe om hvilke utfordringer fossilindustrien står overfor. Samtidig er det veldig viktig at Co₂-fangst og lagring tas i bruk fra industriprosessen på Mongstad, nå når gasskraftverket legges ned, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NRK.

Hauge sier at dette nå setter spørsmålstegn ved hva slags analyser Statoil gjorde for mange år siden.

– En gledens dag for klimaet

Lave strømpriser har gjort kraftverket ulønnsomt. Likevel har det vært i drift, med røde tall i regnskapene som resultat.

– Nå er endelig punktum for satsing på gasskraftverk i Norge satt. Et stort punktutslipp legges ned, derfor er dette en gledens dag for klima. Satsing på fornybar energi er uansett løsningen når et varig og utslippsfritt energisystem i Europa skal realiseres, sier Marius Holm, leder i miljøstiftelsen ZERO.

Lars Haltbrekken, som er stortingskandidat for SV og tidligere leder av Fellesaksjonen mot gasskraftverk skriver i en e-post til NRK at han mener nedleggelsen viser at fornybart er fremtiden.

– Tiårs kamp mot sterkt forurensende gasskraft er endelig i ferd med å bli vunnet, skriver han.

Tom Sverre Tomren

VIKTIG OG NØDVENDIG: – Dette er en kjempeseier for klimaet, sier Tom Sverre Tomren i MDG Hordaland.

Foto: NRK

Tilsvarer 150.000 biler

Haltbrekken får støtte fra Tom Sverre Tomren i Miljøpartiet De Grønne Hordaland.

– Dette har vært en hovedsak for meg, og hver gang klimaplanen har vært oppe har jeg foreslått at fylkestinget skal ta initiativ for å få avviklet gasskraftverket på Mongstad. Vi har blitt ledd av, men den som ler sist ler best, sier Tomren.

– Dette tilsvarer cirka 150.000 biler som blir tatt av veien, forteller han.

Også Naturvernforbundet mener det er på høy tid at Mongstad stenges.

– Det skulle aldri vært gitt tillatelse til et gasskraftverk uten rensing fra første dag. Når Mongstad nå stenges betyr det slutten på gasskraft i Norge og viser at veien til å redde klimaet ikke går via gass, sier leder Silje Ask Lundberg.

– Håper ikke arbeidsplasser forsvinner

Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes sier til NRK at kommunen snart skal ha et kontaktmøte med Statoil, der hun ser frem til å få mer informasjon om hva dagens vedtak innebærer.

– Jeg har forståelse for at man ser på det som en utfordring når ting ikke er lønnsomt. Det har Statoil nå tatt en bestemmelse for, og det må jeg bare ta til etterretning.

Byrknes håper ikke dette betyr at arbeidsplasser forsvinner.

– Jeg har forstått det slik at de som jobber på kraftverket fremdeles vil ha sin arbeidsplass i Statoil. Det er ikke snakk om å legge ned noen arbeidsplasser på nåværende tidspunkt. Det er gledelig, sier Byrknes.

Ordfører i Lindås Astrid Aarhus Byrknes

FORSTÅR AVGJØRELSEN: Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes håper ikke nedleggelsen betyr at arbeidsplasser forsvinner fra kommunen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK