Hopp til innhold

Statoil kalt inn på teppet: : – Vi fikk gode svar

STAVANGER (NRK:) Statoil ble fredag kalt inn til hastemøte av Petroleumstilsynet. Etter NRKs sak om svikt i IKT-systemene vil tilsynet undersøke om Statoil har holdt tilbake informasjon overfor myndighetene.

En IT-arbeider i India stanset ved en tastefeil produksjonen på Statoils oljeraffineri på Mongstad i 2014. Interne rapporter NRK har sett, viser at det har vært en rekke uheldige hendelser som skyldes at IT-arbeidere i India har kommet seg bakveien inn gjennom brannmurer og forstyrret eller stanset produksjon.
I Statoils egne rapporter som NRK har fått innsyn i kaller selskapet blant annet Mongstad-hendelsen en sikringshendelse.

– Denne hendelsen er ikke varslet oss. Vi har registrert oppslaget i media og har på bakgrunn av dette bedt Statoil om å stille på et møte i dag for å redegjøre om virkeligheten er i tråd med slik den blir framstilt i media, sa kommunikasjonsrådgiver Eileen Brundtland i Petroleumstilsynet til NRK like før møtet startet klokken 13.

For andre gang denne uken måtte Statoil forklare seg overfor Petroleumstilsynet, og etter møtet var fagdirektør Finn Karlsen i tilsynet fornøyd med svarene de fikk.

– Vi fikk veldig gode svar fra Statoil. Vi fikk avklart at dette ikke er en sikringshendelse, altså en hendelse hvor det er en villet handling. Det var heller ikke en handling som omfatter sikkerhetskritiske utstyr, eller en hendelse som hadde stort ulykkespotensial, sier han til NRK.

Statoil inn på teppet

PÅ VEI INN TIL TILSYNET: Statoils representanter på vei inn til

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

Årsaken til hastemøtet er NRKs sak om IT-arbeideren i India, som stoppet produksjonen på Statoils oljeraffineri på Mongstad på grunn av en tastefeil.

Interne rapporter NRK har sett, viser at det har vært en rekke uheldige hendelser som skyldes at IT-arbeidere i India har kommet seg bakveien inn gjennom brannmurer og forstyrret eller stanset produksjon.

I Statoils egne rapporter som NRK har fått innsyn i kaller selskapet blant annet Mongstad-hendelsen en sikringshendelse.

– Dersom det er en sikringshendelse burde vi vært varslet, sier Brundtland.

– I tillegg vil vi be om en oversikt over andre tilsvarende hendelser.

Hun vil ikke si om hvilke hendelser Petroleumstilsynet særlig er interesserte i.

– Dette er en skandale

Frederic Hauge i Bellona reagerer sterkt på at Petroleumstilsynet ikke ble informert om alvorlige hendelser som den på Mongstad i 2014, der en IT-arbeider i India stoppet produksjonen på Statoils oljeraffineri ved en tastefeil.

– Det er klart at når alarmer på anlegget i Mongstad kan skrus av fra en IT-person i India, da kan alt skje. Dette er et anlegg med stor fare for gasslekkasje og eksplosjon, så dette er en stor skandale, sier Hauge.

Flere interne rapporter beskriver hvordan Statoils utflagging av IT til India har satt sikkerheten i fare.

Fagforeningen Tekna reagerer på manglende åpenhet rundt interne rapporter som beskriver hvordan Statoils utflagging av IT til India har satt sikkerheten i fare.

Det har ikke vært åpenhet om hendelsene internt i Statoil, og selskapet skriver selv i rapporter at det er mangel på læring av erfaringer på tvers i selskapet.

– Det som er problematisk her er hemmeligholdet, at rapporter har blitt holdt unna offentligheten, sier president i Tekna, Lise Randeberg.

AKTUELT NÅ