NRK Meny
Normal

Analytiker: – Gammel moro kommer til syne i Statoil

Statoil leverer et dårligere resultat enn ventet og avskriver 19 milliarder kroner som tapt, men Statoil-sjef Eldar Sætre varsler økt produksjon og bedre inntjening fremover.

Svakere resultater enn forventet for Statoil

SKUFFET MARKEDET: Statoil leverte et dårligere resultat enn ventet for fjerde kvartal i fjor, men overrasker positivt med utsiktene for i år

Statoil leverer et justert driftsresultat for fjerde kvartal på 13,7 milliarder kroner, som er svakere enn ventet. Selskapet skriver dessuten ned utenlandssatsingen med 19 milliarder kroner.

– Det var et veldig svakt 4. kvartal for Statoil, sier oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i meglerhuset DNB Markets.

– Preges av gammel moro

Oljeanalytikeren finner tidligere, høye letekostnader i utenlandske felt i dagens resultatrapport fra Statoil, mange av dem områder som heller ikke har gitt uttelling som ventet.

– Du kan si det er gammel moro som nå kommer til syne i regnskapene og trekker ned resultatet, sier Helge Andre Martinsen i DNB.

Venter høyere produksjon fremover

Det er mye bra i dagens Statoil-rapport også, mener han. At kostnadene kan gå ytterligere ned på norsk sokkel er positivt. På plussiden trekker han frem at selskapets forventninger til økt produksjon er høyere.

– Statoil vil produsere 5 prosent mer olje- og gass frem til 2020, i forhold til det selskapet varslet på kapitalmarkedsdagen i fjor, sier Martinsen.

Øker produksjonen

Statoilsjef Eldar Sætres budskap er at prosjektene er av bedre kvalitet nå og tåler lavere oljepriser enn tidligere.

– Resultatet preges selvfølgelig av lavere olje- og gasspriser, men vi har også god drift og økt produksjon, en økning på to prosent dette kvartalet, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til NRK.

Dårlige tider tvinger Statoil til å handle lokalt

– Solide finanser

Analytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto securities sier Statoil har redusert investeringene og driftskostnadene og økt produksjonseffektiviteten slik at selskapet nå har finansielt handlingsrom.

Trond Omdal

Finansielt er Statoil solid og gjelden vil falle, sier oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Selv om Statoils gjeldsgrad har økt til over 35 prosent, så er soliditeten slik at selskapet har svært lave lånekostnader. Så dersom oljeprisen holder seg på dagens nivå, vil gjelden falle i årene fremover basert på dagens investeringsplaner.

Oljeministeren: – Utopisk å tro at vi kan skru igjen oljekranene

Har større armslag

Oljeeksperten sier Statoil nå melder at selskapet vil tjene penger, etter investeringer og full utbetaling av utbytte, med en oljepris på 50 dollar per fat. Det tilsvarer 414 kroner fatet.

Trond Omdal i Pareto securities sier det er en forbedring på 10 dollar fatet, sammenliknet med hva selskapet sa for et år siden de ville trenge av oljepris i 2017, for å dekke investeringer og utbytte.

– Opprydding unnagjort

Klaus Mohn er professor ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger

Statoil har vendt blikket fra vekst til lønnsomhet, sier professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Med dette resultatet er mye opprydding unnagjort, og grunnlaget er lagt for en positiv videreutvikling av selskapet. Det sier professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger. Han peker på at selskapet nå er mer opptatt av lønnsomhet enn vekst.

Statoil-resultat svakere enn ventet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger