Hopp til innhold

Statoil-ansatte skal følge døde kolleger hjem

Fire av nordmennene som ble drept under terroranslaget i Algerie sendes hjem til Norge med fly onsdag morgen, opplyser kilder i Statoil til NRK.

In Amenas (2)

Væpnede islamister angrep gassangrepet i In Aménas onsdag 16. januar.

Foto: SCANPIX / Reuters

Nesten to uker etter terrorangrepet på Statoils gassanlegg ved In Aménas er de fire nordmennene som er bekreftet døde fortsatt ikke tilbake på norsk jord.

Statoil-ansatte har reist til Algerie for å frakte kistene hjem, opplyste selskapets pressetalsmann Bård Glad Pedersen til NRK tidligere tirsdag.

Victor Sneberg

Victor Sneberg er den siste savnede etter terroraksjonen i Algerie.

Foto: Privat/Linkedin

– Vi forbereder hjemreisen til de døde, men vet ikke når det vil skje, sier Pedersen.

Tilbake i Norge skal familiene ta imot kistene til en seremoni.

Forsinket identifisering

Sandnes-mannen Victor Sneberg (56) er den eneste som fortsatt har status som savnet etter gisselaksjonen i Algerie.

Arbeidet med å identifisere Sneberg har vært forsinket fordi Kripos har ventet på materiell som skal komme fra In Aménas.

Tidligere har de fire nordmennene Tore Bech (58), Hans Martinius Bjone (55), Alf Vik (43) og Thomas Snekkevik (35) blitt bekreftet omkommet.

Artikkelen fortsetter.

Kripos i Algerie etter terroråtak

Her jobber Kripos med identifiseringsarbeidet i Alger.

Foto: ID-gruppa / Kripos

– Har mistet to arbeidsdager

Kripos ID-gruppe jobber fortsatt for fullt med å identifisere Sneberg. Men på grunn av manglende tilgang til materiale fra In Aménas har gruppa på syv personer ikke blitt ferdig med arbeidet så fort man hadde ønsket.

– Det er ikke en optimal situasjon, og vi har egentlig mistet to arbeidsdager. Identifiseringen av den siste som er savnet blir dermed forsinket, sier lederen for ID-gruppa, Per Angel til NRK.no.

Norge er det eneste landet som har sendt egne eksperter for å bistå i identifiseringsarbeidet. Med i gruppa er blant annet rettsmedisinere, krimteknikere og rettsodontologer.

Angel kan ikke si sikkert når identifiseringsarbeidet er ferdig, men håper det vil være avsluttet innen kort tid.

Pårørende skjermes

Per Angel

Per Angel leder Kripos' ID-gruppe.

Foto: NRK

Pedersen i Statoil ønsker ikke å svare på om det kan bli aktuelt å frakte kistene hjem i flere omganger, dersom det siste identifiseringsarbeidet drøyer ytterligere.

– Vi kan ikke si noe om når det blir. Det er foreløpig usikkert, sier Pedersen.

Når flyet med bårene til de Statoil-ansatte kommer tilbake til Norge vil det bli holdt en privat seremoni for de pårørende. Det vil også bli planlagt en sørgesamling i Håkonshallen i Bergen.

Denne vil være åpen for pårørende, direkte berørte, representanter fra ledelsen, støtteapparat og andre involverte Statoil-ansatte. Representanter fra norske myndigheter vil også være til stede, opplyser selskapet på sine hjemmesider.

Det er også ventet at Statoil-sjef Helge Lund vil reise til Algerie i den nærmeste framtid. Av sikkerhetsmessige hensyn vil ikke Pedersen si noe om når dette vil skje.

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, sier det er Statoil som er ansvarlig for hjemsendelsen av døde, i samråd med etterlatte.

Bård Glad Pedersen

Statoils pressetalsmann Bård Glad Pedersen.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

AKTUELT NÅ