– Statoil-ansatte føler vond usikkerhet

– Folk i Statoil er usikre på hva som egentlig skjer i selskapet, sier Nito-presidenten. Fagforeningene NITO og EL og IT vil ha nye, nasjonale regler for datasikkerhet etter NRKs avsløringer om flere IT-glipper i Statoil.

OLJE OSEBERGFELTET

MYE URO: De siste årene er mye av plattformenes prosesser styrt fra land, og mye fra den andre siden av kloden. Mange ansatte har ikke vært klar over dette og mange føler stor uro etter NRKs reportasjer om IT-glipper og om dårlige tekniske barrierer mot omverden.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– De fleste Statoil-ansatte har faktisk ikke vært klar over at ting styres fra India, helt på den andre siden av kloden, sier president Trond Markussen i NITO.

– Folk er sjokkerte, sier Markussen til NRK.

NITO organiserer ingeniører og tekniske fagpersoner, og har over 2000 Statoil-medlemmer. Markussen forteller at Statoil-folk er blitt utrygge etter NRKs reportasjer den om svikt i IT-sikkerheten.

– De siste dagers mediedekning er en øyeåpner. Mange av våre medlemmer er nervøse. Det er en vond usikkerhet, de føler de ikke at de har oversikt over hva som egentlig foregår på egen arbeidsplass, sier Markussen.

Frustrerte ansatte

NRK har den siste tiden laget flere reportasjer om IT-tabber i Statoil, og om hvordan slurv eller feil hos underleverandøren i India fører til nedetid, tap av data, evakueringer og produksjonsstans.

Nito-presidenten forteller om en økende frustrasjon blant Statoil-ansatte.

– Tanken på at prosesser kan styres fra den andre siden av kloden uten at lokale eksperter på plattformer eller anlegg kan overstyre dette er urovekkende. Det er rett og slett skremmende, og dette kan føre til farlige situasjoner, understreker Markussen.

Samtidig kan NRK i dag fortelle om at mange av Statoils plattformer bare har en barriere mot internett og dermed er sårbare for cyberangrep.

En russisk sikkerhetsekspert sier til NRK i dag at det bare er et tidsspørsmål før noen av de gamle plattformene vil bli angrepet av fiendtlige hackere.

NITO

NYE LOVER: Nito-president Trond Markussen mener politikerne må på banen for å få nytt lovverk for I-sikkerhet

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Har Statoil kontroll?

Hovedverneombud på Statfjord A, som er en av Statoils største plattformer, Terje Axe Sørensen, forteller om økt frykt hos kolleger.

Han visste at mye ble styrt fra land, men han trodde det var fra norsk landjord.

– At det sitter fremmede folk langt nede i India med kontroll til våre prosesskontrollsystemer, det visste jeg faktisk ikke, og at omfanget er så stort er veldig skremmende, sier Terje Axe Sørensen til NRK.

– Jeg lurer på om Statoil egentlig har kontroll over hva de har gjort, sier Sørensen.

Statoil har selv satt ned utvalg som skal granske IT-sikkerheten i selskapet og Petroleumstilsynet vil også granske de 29 hendelsene som NRK har omtalt.

Les også: Vi som jobber ute er livredde

Nytt lovverk

NITO mener at disse granskingene ikke er tilstrekkelig: Nå må politikerne på banen.

– Vi må få en diskusjon om hva som er viktig nasjonal infrastruktur. Vi mener at det Statoils olje og gassproduksjon er viktige systemer som går på nasjonal sikkerhet. Dette er infrastruktur som bør kontrolleres i Norge, sier Markussen.

EL og IT ønsker seg også nye regler innen IT-sikkerhet.

– Justisministeren har sovet i timen. Nå må vi får en skikkelig gjennomgang av lovverket for å bedre IT-sikkerheten og kompetansen i Norge, sier forbundsleder Jan Olav Andersne i El og IT.

Justisdepartementet har ikke ønsket å svare på NRKs spørsmål om digitale sårbarheter i Statoil, og sier at departementet vurderer nye anbefalinger rundt kritisk infrastruktur.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger