NRK Meny
Normal

Staten om bøndenes krav: – Krevende utgangspunkt

Bondeorganisasjonenes krav til staten i årets jordbruksoppgjør har en ramme på 950 millioner kroner. Statens forhandlingsleder sier utgangspunktet for forhandlinger er krevende.

Staten mottok bøndenes krav fredag

Statens forhandlingsleder Leif Forsell, mottok kravene i årets jordbruksoppgjør fra bondeorganisasjonene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Dersom kravet fra jordbruket innfris, vil det gi bøndene en gjennomsnittlig inntektsøkning på 24.200 kroner per årsverk.

– Jeg har litt vanskelig for å slutte meg til at dette kan sies å være moderat. Vi har et krevende utgangspunkt for de videre forhandlingene, sier statens forhandlingsleder, Leif Forsell.

– Vi må vurdere kravets omfang ut fra situasjonen for øvrig. Det er mye som har endret seg siden i fjor. Lønnsveksten i samfunnet er på vei ned, og moderasjon er overskriften for lønnsoppgjørene, sier han.

Ikke moderat

Bondeorganisasjonenes krav innebærer en inntektsvekst på 24.200 kroner per årsverk i landbruket – noe nær 8.000 kroner over det som er den forventede generelle lønnsveksten i samfunnet.

– Målt i prosent er kravet en lønnsvekst på 7 prosent. Det er på sin plass å stille spørsmål ved hvor moderat dette er, sier Forsell.

Reduserte inntektsforskjeller

– Kravet om økte inntektsmuligheter på 24.200 kroner per årsverk vil bidra til å redusere inntektsavstanden til andre grupper. Det må til for å styrke lønnsomheten og for å bruke jorda der den er. Dette er en klar invitasjon til regjeringa, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Jordbrukets krav om en ramme på 950 millioner kroner er tenkt finansiert gjennom en økning i budsjettoverføringene på 490 millioner kroner.

Kravet forutsetter også at inntektsmulighetene i markedet øker med 380 millioner kroner.

I tillegg kommer inntektsvirkning fra jordbruksfradraget på 55 millioner kroner, samt overførte midler fra 2014-budsjettet på 25 millioner kroner.

Jordbruksoppgjøret 2014

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger