NRK Meny
Normal

Staten ber om lukkede dører for flere vitner i Breivik-rettssaken

Regjeringsadvokaten ber om at dørene lukkes for pressen under deler av rettssaken om Anders Behring Breiviks soningsforhold. Spørsmålet er ennå ikke behandlet av Oslo tingrett.

Gymsal Skien fengsel

Rettssaken vil bli holdt i gymsalen i Skien fengsel 15. til 18. mars.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Skien fengsel

I en gymsal bak denne porten skal rettssaken foregå.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I en begjæring til Oslo tingrett ber staten om at forklaringen fra tre vitner, blant annet psykiater Randi Rosenqvist og to fengselsleger skal foregå for lukkede dører.

De ber også om at forklaringen til tre fengselsledere foregår med pressen på gangen.

I tillegg ber staten om at pressen ikke skal få være til stede under befaringene i Ila fengsel mandag 14. mars og i Skien, og viser til sikkerhetshensyn.

Regjeringsadvokaten bekrefter overfor NRK at de vil argumentere for lukkede dører under befaringene.

– Men det er retten som avgjør dette spørsmålet etter å ha hørt innspill fra partene i saken, sier regjeringsadvokat Marius Emberland.

Motforestillinger
Nils Øy

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, sier de kommer til å argumentere for at det arrangeres en pool, slik at det kan tas bilder fra befaringene i kontrollerte former, dersom argumentet er av sikkerhetshensyn.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy sier de kommer til å levere motforestillinger til at det skal være lukkede dører i deler av rettssaken.

– Vi har ikke sett nærmere på hvilke argumenter det er snakk om, men det er neppe slik at alt er beskyttet av sikkerhetshensyn. Vi vil også argumentere mot lukkede dører under befaringene, sier Øy.

Hvorfor er det viktig at så mye som mulig av rettssaken går for åpne dører?

– Det er fordi selve kjernen i denne saken er hvilke soningsforhold Breivik har. Både når det gjelder en del av vitnene og befaringen av stedene han er henvist til å sone, er det viktig at mediene får se det, bedømt det og billedlagt dette.

Redaktørforeningen har fått frist til 25. februar med å levere sine innsigelser til kravene fra regjeringsadvokaten. Deretter tar tingretten en beslutning, som det er mulig for Redaktørforeningen å anke.

Breiviks forsvarer, Øystein Storrvik, opplyser til NRK at de kommer til å argumentere for at alle forklaringer skal foregå for åpne dører.

– Det er spesielt viktig med åpenhet i denne saken.

Stor pågang

Det er allerede avklart at Oslo tingrett har nektet kringkasting av Anders Behring Breiviks forklaring, fordi retten frykter at terroristen skal sende kodede meldinger til sine støttespillere.

Dette gjelder imidlertid ikke deler av rettssaken, som innledningsforedragene, der det vil bli organisert en pool-ordning.

Rettssaken om massemorderens soningsforhold vil bli holdt i gymsalen på Skien fengsel. Ifølge Norsk Redaktørforening, som torsdag var i møte med Oslo tingrett om organiseringen av rettssaken, har 37 medier søkt om å overvære rettssaken.

Av disse er 17 medier utenlandske.

De 37 mediene har totalt bedt om akkreditering for over 100 medarbeidere. Det er kun plass til 60 personer i gymsalen i Skien fengsel, 40 av disse plassene er satt av til mediene. En rekke journalister vil dermed måtte følge saken på videooverføring i Oslo tingrett.

Breivik soner en dom på 21 års forvaring etter terrorangrepene 22. juli 2011. Han blir holdt i en egen høysikkerhetsavdeling ved Skien fengsel. Terroristen mener soningsregimet medfører så strenge soningsforhold at de er i strid med menneskerettighetene, og har derfor saksøkt staten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger