Hopp til innhold

Starter internasjonal koronastudie i Oslo

Norge er første land ut i en stor internasjonal studie som skal prøve ut lovende behandlingsmetoder for pasienter som er blitt syke av koronaviruset. Regjeringen varsler samtidig flere regelendringer i helsetjenesten.

Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Studien gjøres i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO). Behandlingen av den aller første pasienten starter på Oslo universitetssykehus i morgen, opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på regjeringens daglige pressekonferanse.

Studien skal gjennomføres på 22 sykehus over hele landet. Alle pasienter over 18 år inviteres til å delta i studien.

Direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet sier tre legemidler skal testes. Både malaria- og ebolamedisin er involvert.

– Denne studien vil være rammeverket for å kunne teste nye legemidler som kommer fra verdens forskningslaboratorier. Da vil vi kunne måle behandlingene mot disse resultatene. Det som pågår nå er en enorm forskningsdugnad verden over, sier han.

Smittetelt utenfor Aker sykehus

Smittetelt utenfor Aker sykehus i Oslo.

Foto: Lise Åserud

Flere regelendringer i helsetjenesten

Bent Høie forteller også at det gjøres flere regelendringer i dag, som skal vare i en måned fremover:

  • Sykehusenes plikt til å sette en frist for når pasientene senere skal få nødvendig helsehjelp, vil ikke gjelde. Pasienter vil imidlertid fortsatt ha rett til nødvendig helsehjelp innen forsvarlig tid.
  • Sykehusenes plikt til å vurdere pasienten utvides fra 10 til 30 dager. Ved mistanke om alvorlig eller livstruende sykdom vil pasienten ha rett til raskere vurdering.
  • Pasienter skal informeres om tidspunktet helsehjelpen kan forventes når det er mulig.
  • Retten til fritt behandlingsvalg gjelder fortsatt innen psykisk helsevern, rusbehandling og intensiv rehabilitering av barn, men vil fra nå av slutte å gjelde på andre områder.
  • Retten til å få utarbeidet individuell plan gjelder ikke.
  • Retten til å få oppnevnt kontaktlege gjelder ikke.

– Presset på helsetjenesten vil bli stort fremover. For å hjelpe de som trenger det mest må vi gjøre noen endringer i regelverket som omfatter pasientene som kan vente på planlagt behandling, sier Høie.

– Målet er å slå ned spredningen av viruset og begrense smitte, presset på helsetjenesten, antall alvorlig syke og antall døde. Men målet vårt er også å vinne tid til å utvikle vaksine og forbedre behandlingen, sier han.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, opplyser at 1700 godkjente helsepersonell, som til vanlig ikke jobber i helsetjenesten, har meldt seg til å kunne bistå under koronaepidemien.

Gir 5 millioner til NSM

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland opplyser at regjeringen bevilger 5 millioner kroner til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for å styrke varslingssystemet for digital infrastruktur.

Mæland ber alle med hjemmekontor passe ekstra godt på IKT-sikkerheten.

– Så må vi passe ekstra godt på barna våre. Der man før i tiden advarte barn mot å ta imot godteri fra fremmede, kan en overgriper i dag utgi seg for å være en jevnaldrende. Det er selvsagt veldig viktig at politiet prioriterer dette arbeidet høyt. Det er også viktig at vi foreldre følger med og snakker om barna om hvordan de bruker internett, sier Mæland.

Nye tall fra FHI

Frode Forland i Folkehelseinstituttet kom med oppdaterte tall fra i dag tidlig:

  • Det er registrert 3581 smittede i meldingssystemet.
  • Det var registrert 16 dødsfall i dag tidlig. Et nytt dødsfall kom i løpet av dagen. Gjennomsnittsalder på de døde var 84 år fredag morgen.
  • Gjennomsnittsalderen på de smittede er 47 år. Det er 48 prosent kvinner og 52 prosent menn.
  • 1823 er smittet i Norge, 1197 utenlands. 561 er ukjent.
  • Totalt er 78.036 pasienter testet. 4,5 prosent har testet positivt.
  • 302 er innlagt på sykehus. Antallet er økende.
  • 112 personer er eller har vært på intensivavdeling, 81 personer er fortsatt innlagt. Gjennomsnittsalderen på disse er 59 år, og 77 prosent er menn.

AKTUELT NÅ