Hopp til innhold

Starter etterforskning etter at migranter døde da de krysset grensen

Flere mennesker døde da migranter forsøkte å krysse grensen mellom Marokko og den spanske enklaven Melilla 24. juni. Nå reagerer flere på de urovekkende bildene.

Her kan du se videoklipp av hendelsen. NB! NRK advarer mot sterke inntrykk.

Bilder og video av det som skjedde i etterkant spredte seg på nett i dagene som fulgte.

Det man kan se har fått menneskerettsorganisasjoner over hele verden til å reagere i avsky.

I en video filmet av menneskerettsorganisasjonen AMDH (The Moroccan Association of Human Rights), kan en se blodige migranter bli slått av politi med batong og ligge livløse på bakken.

Bildet viser migranter som står på en gul, gresskledd grunn. De står tett i tett mot et stort, høyt gitter/nettinggjerde. På en etasjehøy platting går bevæpnet politi og ser ned på dem, fra andre siden av gjerdet.

Migranter fotografert før de forsøkte å klatre over gjerdet inn til den spanske enklaven.

Foto: Javier Bernardo / AP

Ifølge spanske myndigheter var det omtrent 2000 migranter som forsøkte å storme gjerdet mellom Marokko og den spanske enklaven Melilla. Det skriver The Guardian.

Usikkert hvor mange som døde

Generalsekretær i FN, António Guterres, har skrevet på sin Twitter at han er rystet over det som skjedde.

FNs generalsekretær Antonio Guterres

FNs generalsekretær Anónio Guterres.

Foto: Mary Altaffer / AP

– Jeg er sjokkert over graden av vold utvist ved grensen sist fredag, som endte med døden for dusinvis av migranter og asylsøkere. Bruken av overdreven vold er uakseptabel. Rettighetene og verdigheten til folk på flukt må prioriteres.

Hvor mange som faktisk er skadet eller drept etter hendelsen, er usikkert. Ulike aktører formidler ulike tall.

Amnesty skriver på sine sider at det er «minst 23». Det sa også marokkanske myndigheter forrige fredag. AMDH rapporterer 37 døde.

En afrikansk mann avbildet på en senter for migranter i Melilla. Bildet, et nærfoto, er tatt gjennom et gjerde. Han har på seg blå t-skjorte, og ser rett inn i kameraet med ett øye. Det andre øyet er opphovnet, og det er skader på huden rundt ved øyet og nesen.

En mann fra Sudan fotografert på et senter for migranter i Melilla. Han var én av mange som forsøkte å ta seg inn i den spanske enklaven fredag 24. juni.

Foto: FADEL SENNA / AFP

Amnesty International skriver på sine sider at bildene lekket fra Melilla er sjokkerende.

– Hauger med folk, både levende og døde, ligger på bakken, samtidig som marokkansk politi vandrer rundt dem, skriver de.

Amnesty sier de krever en uavhengig og grundig etterforskning. Det gjelder denne hendelsen, men også tidligere hendelser ved den samme grensen.

Starter etterforskning

Lørdagen etter omtalte statsminister i Spania, Pedro Sánchez, hendelsen som «et angrep på den territoriale integriteten til Spania», skriver The Guardian.

Sist tirsdag ble det kjent at spanske statsadvokater har startet en etterforskning av dødsfallene.

Bildet viser en migrant som løper lykkelig vekk fra gjerdet som skiller grensen mellom Marokko og den spanske enklaven Melilla. Han har på seg sort bukse og løper i bar overkropp. Han løper med begge hendene i været og smiler til kameraet. Det gule gresset når han til knærne. Bak ham skimtes et høyt gittergjerde, bevæpnede vakter, og titalls andre migranter.

En migrant har kommet seg over grensen til Melilla. Bildet er tatt fredag 24. juni.

Foto: Javier Bernardo / AP

AMDH anklager også marokkanske myndigheter for å forsøke å dekke over dødsfallene.

De skrev på Twitter seks dager etter hendelsen at ingen av de døde var blitt obdusert.

I etterkant har det vært store protester i både Spania og Marokko mot det som skjedde.

Bilde av en demonstrasjon i Madrid, etter at flere migranter ble drept og skadet da de forsøkte å krysse grensen mellom Marokko og Malilla. Bildet viser en gruppe mennesker som har lagt seg på bakken, som livløse, som holder et skilt hvor det står "Stop killing us". Rundt dem står andre demonstranter med ulike bannere og skilt.

Demonstrasjoner i den spanske hovedstaden Madrid etter at flere migranter ble drept og skadet da de forsøkte å krysse grensen fra Marokko inn til Melilla.

Foto: Manu Fernandez / AP

Den spanske kommisjonen for flyktninger sa at flesteparten av dem som forsøkte å krysse grensen, hadde flyktet fra konflikten i Sudan.

AKTUELT NÅ