Hopp til innhold

Står sammen om å kutte sykelønnen

Ingen av Stortingspartiene vil kutte i sykelønna, men de unge som får regningen setter foten ned: Nesten alle ungdomspartiene mener vi må betale litt av det det koster hvis vi blir syke og er hjemme fra jobben.

Neste alle ungdomspartiene vil kutte sykelønna

Ungdomspolitikerne fra ulike partier forenes om at det skal koste deg å være syk og bli hjemme fra jobben. Fpu, Krfu, Unge Høyre og Unge Venstre får støtte fra Grønn ungdom og Senterungdommen at folk må ta en del av regningen selv.

Foto: Åse Marit Befring

– Jeg tror mange politikere ser at dette er veien å gå, men partiene må tørre å ta det skrittet, sier leder i KrfU, Ida Lindtveit.

Nesten samtlige ungdomspartier mener sykelønna må kuttes fra 100 prosents i dag til mellom 70 og 90 prosent.

Grønn ungdom forsøker å få inn kutt i partiprogrammet til Miljøpartiet De Grønne (Mdg) under landsmøtet i helga.

Senterungdommen, Unge høyre, Unge venstre, KrFU og FpU ble stemt ned under sine partiers landsmøter. Men flere har vedtatt å se på velferdsordningene.

Ungdomspolitikerne er overbevist om at kuttene kommer:

– Fordi da går sykefraværet ned, sier Unge Høyres nestleder, Sandra Bruflot, og viser til at det skjedde i Nederland og Sverige da de strammet inn sine ordninger.

Hun mener dagens ordning er urettferdig:

– Hvis du blir ufør mister du nesten 40 prosent av inntekten din, men er du noen dager borte fra jobben får du full lønn. Jeg tror mange synes det høres urettferdig ut, sier hun.

Kommer disse ungdomspolitikerne på tinget vil de kutte i sykelønna

Kommer disse ungdomspolitikerne på Stortinget vil de kjempe for at det skal svi å være syk fra jobben. Fra venstre: Bjørn-Kristian Svendsrud (Fpu), Ida Lindtveit(KrFu), Sandra Bruflot (Unge Høyre) og Tord Hustveit (Unge Venstre)

Foto: Åse Marit Befring

Høyt sykefravær

Norge ligger på topp i sykefravær blant land vi sammenligner oss med.

41,1 milliarder kroner er satt av i statsbudsjettet i år for å betale ut sykepenger over folketrygden.

Flere ganger har politikere gått på nederlag når de har forsøkt å foreslå endringer.

I 2001 truet LO-leder Gerd Liv Valla med å boikotte Arbeiderpartiets valgkamp for for å stanse innstramminger, og for tre år siden måtte daværende arbeidsminister Robert Eriksen (Frp) droppe foreslåtte kutt i sykelønnsordningen.

Nå er det ingen partier på Stortinget som har det i sitt program. Statsminister Erna Solberg sier sykelønna er fredet de neste fire årene også:

– Å endre den er ikke et standpunkt Høyre har eller noe vi vil gjøre med i neste Stortingsperiode, sier Solberg.

Feige politikere

– Jeg tror de er redd for å være det partiet som fronter saken, sier KrfUs Ida Lindtveidt:

– Skal man få til noe må flere partier gå sammen for å få en bærekraftig velferdsstat i fremtiden, mener hun.

– Pensjonsutgiftene øker med nesten 10 milliarder kroner årlig, vi får ikke økte oljeinntekter og vi blir stadig færre som jobber for å finansiere moroa. Da tror jeg kutt i sykelønnsordningen er et godt grep, for det rammer ikke de svake i samfunnet, sier leder i Unge Venstre, Tord Hustveit.

Mens Stortingspolitikerne vegrer seg, mener ungdomspartiene til Stortingspartiene med unntak av AUF og Sosialistisk Ungdom (SU) at noe må gjøres, og de mener politikerne er uansvarlige:

– Det er klart det er lettere å vedta noe som får konsekvenser for vår generasjon, men å vedta noe som påvirker alle som er i arbeid i dag er mye vanskliegere, sier Lindtveidt.

– Vi blir beskydt for at vi skal gå imot de aller svakeste i samfunnet, men mennesker som har jobb og ligger hjemme med influensa er ikke de svakeste, mener leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud.

Senterungdommen vil fortsette å kjempe for å få moderpartiet til å snu

Leder i Senterungdommen, Ada Arnstad, mener en endring vil tvinge seg frem selv om verken Senterpartiet eller de andre har det i sitt partiprogram.

Foto: Åse Marit Befring

– Vi har et høyt sykefravær i Norge, og skal vi klare å få det ned må vi ha en egenandel, mener Hustveidt.

- Jeg er mye mer nærvøs for at vi om ti år må kutte sykelønna ned til 50 prosent enn å ta noen kutt allerede nå, sier Senterungdommens leder, Ada Arnstad.

Neste år er det 30 år siden alle fikk full lønn ved sykdom. Nå mener ungdomspartiene at det vil være slutt på det innen få år:

– Det er ihvertfall et tydelig signal når ungdomspartiene er samlet om det her. At så mange mener noe må gjøres så tror jeg det kommer, sier Arnstad.

AKTUELT NÅ