Michael og Jurek står i kø for vinentusiaster

Torsdag er det igjen klart for kaotiske tilstander når burgundervinen slippes på spesialvinmonopolet i Vika. Jurek Nowak og Michael Nowak står i kø for noen venner som skal sikre edle dråper.

Jurek og Michael Nowak

Jurek Nowak og Michael Nowak synes det er trivelig å stå i kø spesialvinmonopolet i Vika, men de gruer seg til å tilbringe natten utendørs.

Foto: Emrah Senel / NRK

Kampen om de gjeveste flaskene er stor og flere har stått i kø utenfor spesialvinmonopolet i Vika i Oslo helt siden mandag.

Onsdag kveld sitter 14 personer her for å sikre seg godbiter fra det øverste Burgund-sjiktet. Det er ventet at flere hundre vil være på plass torsdag morgen.

Nummer åtte og ni i køen er Michael Nowak og Jurek Nowak fra Polen. De har vært her siden morgentimene. Far og sønn forteller at de står i kø for noen venner som overtar plassen deres klokken 9, en time før salget kommer i gang.

– Vi er her for våre venner som elsker vin. Vi gjør dette kun for å være hyggelig mot dem, sier Jurek Nowak til NRK.

– Dette er galskap

De ønsker ikke å fortelle hvem deres venner er og hvorfor disse personene ikke har inntatt en plass i køen.

Sønnen sier at denne tjenesten blir verdsatt og at deres venner vil stille opp for dem på tilsvarende måte. Likevel synes han det er rart å stå i kø i flere dager for å få tilgang til etterspurt vin.

– Dette er galskap. Slikt er ikke normalt i Polen. Der er det vanlig at folk står i lange køer for å sikre billetter til fotballkamper, ikke dyr vin, sier Michael Nowak.

Folka i køen får lov til å sitte inne på senteret til stengetid klokken 20. Da tar de med seg soveposen og fortsetter å ligge i kø utenfor senteret.

– Vi gruer oss til å ligge ute. Det kommer til å bli kaldt, sier Michael Nowak.

Han har tatt turen fra Oslo

Bjørn Håvard Larsen er snart klar for natten. Han har tatt turen fra Trondheim for å sikre seg noen av godbitene i årets slipp.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Skal være jævlig interessert i vin for å gjøre dette

En som er litt lenger fremme i køen, er Bjørn Håvard Larsen. Med sekk og sovepose, og «Star Wars»-pocketbok er han klar for natten. Vinentusiasten har tatt turen fra Trondheim og allerede sovet ute en natt.

– Man skal være jævlig interessert i vin for å gjøre dette. Men det er absolutt verdt det for å sikre gode saker fra årets slipp. Samtidig er det hyggelig og morsomt å møte venner og vinelskere her, sier Larsen til NRK.

Han tar turen til Oslo hver gang det er nyhetslansering i spesialpolet.

– Alle på jobben vet at jeg tar meg fri når det er vinslipp i Oslo, sier Larsen.

Han forteller at kommer til å bli ville tilstander noen timer før salget åpner.

– Flere hundre mennesker kommer til å ta turen hit. Det kommer til å bli kaotisk og spisse albuer når dørene åpner, sier han.

– Spesielt at folk er så interessert i vin

Stemningen er god og latteren sitter løst i køen. Flere av dem studerer oversikten over hva som slippes i morgen.

Forbipasserende er nysgjerrige og kommer bort til dem. En av disse er Nikolai Alfsen.

– Jeg synes det er litt spesielt at det finnes mange som er så glad i vin. Samtidig er det spennende at verdens beste vinutvalg finnes i nabolaget mitt, sier Alfsen.

Stiller seg i kø for eksklusiv vin

Onsdag kveld sitter 14 personer utenfor vinmonopolet for å sikre seg godbiter fra det øverste Burgund-sjiktet.

Foto: Emrah Senel / NRK

Koster over 30.000 kroner

Spesialslippene er blitt det reneste kjøpejippo for vinentusiaster, men det holder ikke å stille seg i kø flere dager i forveien. Man må også ha en solid tykkelse på lommeboka for å kunne handle.

Den aller dyreste er Romanee-Conti 2010 som legges ut til den uhyrlige prisen av 30.165 kroner pr. flaske.

– Den flaska bør i hvert ikke drikkes opp på et dårlig nachspiel, sier en av køståerne.

– Vi gir det beste tilbudet til burgundentusiaster

Det er 2011 som er hovedtema for burgundslippet i spesialpolutvalget år. Det betyr viner som passer godt for den utålmodige.

Burgundslippet i Oslo er på 523 forskjellige viner. Rundt 100 av dem er priset til 1000 kroner eller mer. For 60 av lanseringene er det satt en begrensning på maks en, to eller tre flasker pr. kunde.

Per Mæleng

Per Mæleng er spesialrådgiver i Vinmonopolet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Vinmonopolet

– Dette er kjempestas. Vi gir det beste tilbudet til burgundentusiaster i hele verden, sier spesialrådgiver i Vinmonopolet, Per Mæleng, til NRK.

20.000 flasker legges fram for salg

Mæleng sier salgsdagen er rene julaften for butikken og forteller stolt om det ekslusive vareutvalget fra det franske vindistriktet som presenteres.

– På polet i Vika er det cirka 20 000 flasker som legges fram for salg. Den billigste koster 230, den dyreste 30 000.

– Og dette står kundene i kø for?

– Vi ser at folk har stått i kø, ja. Av de 523 vinsortene vi selger nå, er 60 av dem kvotert. Enkelte får man kjøpt tre av, av de mest ekslusive får hver kunde kjøpt én flaske.

– Og hvem er kundene?

– Til oss kommer det alt fra studenter til forretningsfolk. Hva folk gjør med flaskene, er opp til den enkelte, sier Mæleng.

Burgundervin i flere byer

Han minner om at det i Norge bare er Vinmonopolet som har lov til å selge vin, men at polet ikke kan styre om kundene velger å ta med seg flskene utenlands for å selge dem videre.

Og det er ikke bare Oslofolk som kan få tak i de edle franske dråpene. Vinmonopol i Stavanger, Sandefjord, Trondheim og Hamar tilbyr også burgundere over disk denne torsdagen og Mæleng og kollegene er forberedt på storinnrykk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ