Stafetten er avbrutt

OL-ildens ferd gjennom Paris er avbrutt.

Slukket OL-fakkel

Dette bildet viser at OL-fakkelen sluttet å brenne tidligere i dag.

Fakkelen ble plassert på en buss utenfor det franske parlamentet og kjørt den siste strekningen til et stadion sør i Paris. Det melder det franske nyhetsbyrået AFP.

Ferden gjennom Paris i dag har vært preget av kaos og demonstrasjoner. Ilden har blitt slukket fire ganger.

Se video: OL-ilden slukket og på buss

Se bildegalleri fra Paris:
OL-ildens turbulente ferd gjennom Paris

Dagens etappe for OL-fakkelen gjennom Paris ble ikke slik arrangørene skulle ønske. OL-ilden har blitt slukket fire ganger, og har stafetten har stoppet flere ganger.

Etter demonstrasjoner ble ilden slukket første gang en halvtime etter at den forlot Eiffeltårnet. Fakkelen med ilden fra Olympia kom ikke lengre enn 200 meter før kaoset brøt ut. På grunn av mye uro ble ilden slukket av arrangørene selv, melder nyhetsbyrået AP. De har oppgitt sikkerhetshensyn som grunn for å slukke ilden.

Fra Paris kom det tidligere i dag motstridene meldinger om hva som skjedde med OL-ilden. Det franske nyhetsbyrået AFP meldte at fakkelen ble brakt i sikkerhet på en buss, for å unngå at ilden skulle bli angrepet og slukket av demonstranter. Senere har samme nyhetsbyrå derimot meldt at ilden ble slukket to ganger.

Etter første slukking, ble fakkelen sett brennende ute på gata igjen. Reservefakler, som oppbevares sikkert hele tiden er med på ferden med levende flammer. Ved hjelp av en slik reservefakkel skal ilden igjen ha kommet seg ut på gata.

Ilden blir stadig møtt av demonstranter, og for å unngå unødig bråk blir den synlige ilden i fakkelen slukket og transporten forflyttet inn på en buss. Dette har nå skjedd fire ganger, tredje gang ble det gjort da stafetten nærmet seg en bru full av demonstranter.

Uroen rundt fakkelstafetten har også gjort at mye presse blir hindret i å dekke det som skjer i Paris. TV-bildene fra gatene i Paris har derfor blitt avbrutt flere ganger, og TV-selskapene sendte til tider bare et bilde av Eiffeltårnet.

Arrestert

Paris: En demonstrant arresteres

En demonstant blir arrestert like før etappen i Paris tok til

Foto: EBU

Like før stafetten tok til ved Eiffeltårnet arresterte franske politistyrker en demonstrant som prøvde å komme seg innenfor barrierene. Demonstanten ropte "Free Tibet" mens hun ble dratt unna av politiet like i nærheten av et pressesenter. Senere er flere demonstranter arrestert.

Etter kraftige demonstrasjoner da OL-fakkelen besøkte London i går, fortsetter stafetten i Paris i dag. Det er ventet nye demonstrasjoner også der. I London ble fakkelen forsøkt slukket flere ganger, og britisk politi endte med å arrestere 37 personer.

Les også: Store OL-protester i London

OL-fakkelen i Paris
Foto: EBU

Fra flere hold

Eksil-tibetanere har vist sin misnøye med Kinas behandling av regionen i flere sammenhenger verden over i forbindelse med OL.

En annen gruppe som har gått hardt ut mot Kina og brukt fakkelstafetten for å markere sitt syn er journalistorganisasjonen Reportere uten grenser. De demonstrerer for økt ytrinsfrihet i landet. Under fakkeltenningen i Olympia var det de som prøvde å bryte inn i sermonien. Organisasjonen har sitt hovedkvarter i Paris, og har varslet lovlige demonstrasjoner.

Les også: Kuttet tv-overføringen fra OL-sermoni

I Paris er det også varslet reaksjoner på situasjonen i Kina fra offisielt hold. Borgermester Bertrand Delanoe sa i forrige uke at fasaden på byens rådhus skal prydes av et banner med budskap om støtte til menneskerettigheter over hele verden.

Stort sikkerhetsoppbud

Politiet i Paris overvåker fakelens ferd
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

OL-fakkelen vil bli møtt av et stort sikkerhetsoppbud når den reiser rundt i Paris. Kortesjen vil bestå av 50 løpende brannmenn, 50 politifolk på rulleskøyter, 65 politimotorsykler og rundt 30 politibiler.

På sin ferd fra Eiffeltårnet, rundt i byen og til en idrettsstadion i utkanten av byen vil stafetten også bli fulgt av helikopter i lufta som overvåker ferden gjennom byen. Fra en operasjonssentral vil det hele bli fulgt av politiet med omfattende video-overvåking.

Totalt er det satt inn 3000 politifolk for å ivareta sikkerheten når fakkelen besøker den franske hovedstaden.

Se innslag i Nett-TV:

Forberedt på nye protester i Paris

SISTE NYTT

Siste meldinger