Hopp til innhold

Stadig flere vil intervjue Anders Behring Breivik

Mens diskusjonen går på om det er riktig å intervjue terrorsiktede Anders Behring Breivik, legger stadig flere redaksjoner inn forespørsel. Og nå er norske medier i flertall.

Video Strid å intervjue Breivik

Anders Behring Breivik er opptatt av oppmerksomheten rundt ham, sier hans forsvarer Geir Lippestad. Nå har flere medier lagt inn forespørsel om intervju med den terrorsiktede nordmannen.

Geir Lippestad

Advokat Geir Lippestad får stadig flere henvendelser fra media, som vil intervjue klienten hans.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Anders Behring Breiviks advokat, Geir Lippestad, bekrefter at det har kommet inn flere forespørsler de siste dagene.

– Nå er det flere norske medier enn utenlandske som har spurt om intervju, sier Lippestad til NRK.

I dag sitter den terrorsiktede 32-åringen i isolasjon på Ila landsfengsel. Gjennom advokaten sin er han likevel kjent med at oppmerksomheten rundt ham er stor.

– Han er jo opptatt av det, fordi det han har forklart er at mye av bakgrunnen for disse handlingene var å spre sitt ideologiske budskap. Da er mediadekning en viktig del av det.

– Vil være interessant

Lars Helle er redaktør for Dagbladet. Han holder fast ved at det vil være interessant å intervjue Anders Behring Breivik, som han også gjorde tidligere denne uken.

Lars Helle

Lars Helle er sjefsredaktør for Dagbladet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Han avviser likevel at Dagbladet er av mediehusene som har bedt om intervju.

– Vi har ikke satt oss på noen liste, og det er ikke spesielt viktig for oss akkurat nå. Men jeg vil heller ikke avvise at det kan bli aktuelt for oss på et eller annet tidspunkt, sier Helle til NRK.

På Marienlyst er tonen en annen.

– Det er ikke aktuelt for NRK å be om et intervju med denne mannen, rett og slett fordi saken er så spesiell, sier nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård.

– Han har oppgitt som grunn til å drepe 77 mennesker at han vil ha en talerstol for å komme fram med sine holdninger og meninger. Og den talerstolen er vi ikke interessert i å gi ham.

Stein Bjøntegård

Stein Bjøntegård er nyhetsredaktør i NRK.

Foto: Kaland, Ole / NRK

Bjøntegård klarer ikke å se for seg et kritisk intervju med den terrorsiktede.

– Er du redd for at journalisten skal bli brukt?

– Jeg er ikke redd for at journalisten skal bli brukt, jeg er redd for at vi blir brukt i et større bilde, uansett hvilke spørsmål vi stiller.

Kokkvold: - Uanstendig

Generalsekretær i Norsk Presseforbud, Per Edgar Kokkvold, mener det vil være direkte uanstendig å skulle intervjue Anders Behring Breivik slik situasjonen er nå.

– Vi vet ganske mye om ham, og i den situasjonen Norge er i nå, og ikke minst de pårørende og overlevende, så trenger vi alt annet enn dét, sier Kokkvold.

Per Edgar Kokkvold

Per Edgar Kokkvold mener et intervju med Anders Behring Breivik ikke vil ha noe for seg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Lars Helle forstår ikke den bastante avvisningen.

– Å si at dette er uaktuelt er direkte ujournalistisk. Den journalistiske intuisjonen, enten du dekker alvorlig krimsak, politikk eller sport, er at du heller vil snakke med Lionel Messi enn agenten hans, forklarer Dagbladet-redaktøren.

– Hva ville du spurt ham om?

– Det er vanskelig å si, siden dette så langt bare er et teoretisk spørsmål. Men jeg ville nok tatt opp de mange spørsmålene som vi har stilt oss i Norge de siste ukene. Hva som ligger bak sinnet hans, og hvorfor han har dette enorme behovet for å markere disse ekstreme standpunktene. Jeg vil høre det med hans egne ord, sier Helle.

– Kommer ikke til å lese det

Vegard Grøslie Wennesland tok over som leder for AUF i Oslo etter at kameraten Håvard Vederhus ble skutt og drept på Utøya.

Han er ikke interessert i å lese et intervju med gjerningsmannen.

– Jeg er ikke redd for meningene hans, men jeg kommer ikke til å lese intervjuet. For meg er det veldig sterkt å se bilder av ham. Sist jeg så ham, så jeg han skyte og drepe vennene mine. Jeg syns det er sterkt å se bildene av ham igjen, sier Grøslie Wennesland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger