NRK Meny
Normal

Stor økning av ESBL-bakterier på norske sykehus

Det blir stadig flere pasienter med antibiotikaresistente ESBL-bakterier på norske sykehus. Økningen skaper problemer for pasientene, forteller overlege ved Oslo universitetssykehus Dag Torfoss.

ESBL-bakterier prøve

ESBL-bakteriene produserer enzymer som bryter ned også de bredspektrede antibiotikaene våre. Derfor skaper de et problem, forteller overlege i infeksjonsmedisin Dag Torfoss.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Økt forbruk av antibiotika og at flere reiser til utlandet er bakgrunnen for økningen av de resistente bakteriene i Norge, sier overlege ved Oslo universitetssykehus Dag Berild.

Bakterien kan føre til infeksjoner der vanlig antibiotika ikke funker.

Økt belastning for pasientene

I dag er de antibiotikaresistente ESBL-bakteriene en av de største utfordringene av resistente bakterier på norske sykehus, sier overlege i infeksjonsmedisin Dag Torfoss.

På landsbasis har andelen e.coli i blod som produserer ESBL doblet seg i løpet av de siste fem årene. Utviklingen ser ikke ut til å snu.

– ESBL-bakteriene produserer enzymer som bryter ned også de bredspektrede antibiotikaene våre. Derfor skaper de et problem, forteller Torfoss til NRK.

Bakterien kan føre til infeksjoner der vanlig antibiotika ikke fungerer, men man kan også være bærer av ESBL uten å bli syk. For folk som rammes av alvorlig sykdom, som kreft, gjør det å være bærer av ESBL både behandlingen og sykehusoppholdet vanskeligere.

– Hvis man i tillegg får vite at man har en bakterie som er resistent og at de må isoleres fører det til en ekstra stor psykososial belastning for pasientene, forteller Torfoss.

Kan gi alvorlige konsekvenser

Hygenesykepleier ved Radiumhospitalet Hege Helset

Hygienesykepleier Hege Helset opplever stadig flere pasienter med ESBL.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Økt forbruk av antibiotika og at flere nordmenn reiser til utlandet er bakgrunnen til økningen av bakterien, sier overlege Dag Berild ved Oslo universitetssykehus.

I noen land har de funnet helt resistente bakterier, og frykten er at de også skal bli det i Norge.

– Hvis du har en ESBL-produserende bakterie må du bruke den sterkeste antibiotikumet vi har. Noe som igjen kan føre til at du blir resistent mot den også, da er du faktisk på slutten av det som er mulig å behandle med antibiotika, forklarer Berild til NRK.

Hygienesykepleier ved Radiumhospitalet, Hege Helset, tar smittevernhensyn når kreftpasienter med ESBL kommer til behandling. Hun opplever at det blir stadig flere av dem.

– Jeg har en følelse av at vi finner ESBL hver 14. dag slik situasjonen er nå, sier Helset til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger