NRK Meny
Normal

Jihadisttrafikk fra Norge skutt i været

Etter at IS erklærte seg som en islamsk stat, har jihad-trafikken fra Norge til Syria skutt i været.

IS-parada i Raqqa

Feirer: Smilende IS-soldater paraderer gjennom gatene i byen Raqqa i Syria. Bildet ble lagt ut i sommer, etter at IS hadde erklært en egen stat.

Foto: Ap

I slutten av juni erklærte islamistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) at de hadde opprettet en islamsk stat. Det skjedde samtidig som ekstremistgruppen la under seg store landområder i Irak.

Etter den voldsomme ekspansjonen og oppmerksomheten IS har fått i kjølvannet av dette, har det vært en kraftig økning i antall nordmenn som slutter seg til gruppen.

Seksjonsleder i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Presterudstuen, bekrefter økningen.

– Det har ikke vært noe reduksjon i antall reisende etter at den islamske staten ble erklært for opprettet. Heller en økning.

Minst 60 nordmenn har reist til Syria for å krige der. NRK har oversikt over avreisetidspunktet til rundt 30 av dem. NRKs tall viser at trafikken har skutt i været den siste tiden, etter nesten å ha stoppet opp våren og sommeren 2014.

Utreiser fra Norge til Syria

PST vil ikke sette den økte trafikken i direkte sammenheng med opprettelsen av den islamske staten.

Jørn Presterudstuen

Økning: Seksjonsleder i PST, Jørn Presterudstuen, bekrefter at det har vært en økning i antall nordmenn som reiser til Syria.

Foto: NRK

– Det er et spørsmål som er omfattende og vanskelig å gi et klart svar på. Men vi registrerer at det er flere personer som reiser fra Norge etter at staten ble opprettet.

Reiser fra hele landet

De fleste som har reist til Syria fra Norge har vært bosatt i Østlandsområdet. Østfold har pekt seg ut som et fylke spesielt mange reiser fra, men nå har også folk fra andre deler av landet begynt å reise til Syria.

– De reiser stort sett fra hele landet, så det er ikke noe klart mønster i det. Det er personer som er bosatt på ulike steder, kommer fra ulike miljøer og har ulik intensitet, sier Presterudstuen.

IS er kjent for å bruke ekstrem vold mot sine motstandere, og har i flere måneder herjet i Syria og Irak. De anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter, samt drap på flere vestlige gisler fra blant annet USA og Storbritannia.

– Det er ingenting som tyder på at de som reiser fra Norge er isolert fra denne massive volden, som vi har sett presentert i norske medier flere ganger, sier Presterudstuen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger