– Det er lett å se en sammenheng mellom de utfordringene som eiendomsmarkedet har med lokkepriser og det faktum at man har tatt vekk den eneste uavhengige og objektive opplysningen om verdier, sier takstmann Lasse Evensen til NRK.
– Vi har stor pågang fra forbrukere som ikke skjønner hva som foregår.
- LES OGSÅ:
– Uholdbar situasjon
I noen deler av landet har det vært slik i mange år, men i Oslo sluttet meglere å bruke takst fra takstmenn på vårparten.
Siden april har boliger som selges uten verdivurdering av takstmann gått opp fra 36 prosent av alle boliger til litt over halvparten, viser nye tall fra Norges Takseringsforbund.
– Vi ser nå en uholdbar situasjon der det er godt dokumentert og utstrakt bruk av lokkepriser, særlig i Oslo-markedet, sier administrerende direktør Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund til NRK.
– Det er en uheldig utvikling for forbrukerne i markedet.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– Kjøper og selger vil ha takstmenn
Han mener at lokkeprisfenomenet har blitt mye større etter hvert som meglerne har tatt over mer og mer av prissettingen.
– Det er i alle fall vanskelig å ikke tenke at det er en sammenheng, når dette sammenfaller så godt i tid som det gjør, sier Huser.
Evensen synes det er ergerlig at eiendomsmeglerne ikke lenger vil ha hans verditakst.
– Meglerne er de eneste som ikke er interessert i at vi setter taksten. Kjøper er interessert i det og selger er interessert i det, sier han.
– Dette beløpet vil i mange sammenhenger påvirke markedsverdien.
Men Evensen har ikke blitt arbeidsledig. Oppdragsmengden har faktisk gått opp, de skriver tilstandsrapporter – uten å anslå markedspris.
- LES OGSÅ:
– Naturlig fordeling
Christian Vammervold Dreyer er administrerende direktør i Eiendom Norge. Han mener det er riktig at eiendomsmeglere setter prisen.
– Dette er en naturlig rollefordeling som ikke bare er vanlig over hele landet, men også i andre land, sier han til NRK.
– Bør det ikke være en uavhengig vurdering som ligger til grunn for forbrukerens beste?
– Den prisen som megler går ut med er en kombinasjon av det megler mener boligen er verdt og selger selv er villig til å selge boligen for. Så vil jo markedet til slutt felle en dom over hva boligen blir solgt for, svarer Dreyer.
Men lederen i takseringsforbundet frykter at denne nye utviklingen vil undergrave tilliten i boligomsetningen.
– Vi opplever for tiden et brennhet marked. Der forbruker skal bruke oppsparte og lånte midler til sitt livs største handel. Da trenger de mere og bedre objektiv informasjon, ikke uklarhet om prissettingen, sier Huser.