Hopp til innhold

SSB: – Unge offentlig ansatte må jobbe til de er 70

Offentlig ansatte som er født etter 1970 må jobbe til de er i 70-årene for å få samme pensjon som før. Det viser en ny SSB-rapport om pensjonsreformen fra 2011.

Lommebok

Etter pensjonsreformen er det en illusjon at unge arbeidstakere kan gå av med pensjon som 67-åring i offentlig sektor med 2/3 av sluttlønnen.

Foto: Tor Richardsen, Richardsen, Tor / Scanpix

SSB-rapporten som ble lagt frem mandag, er den mest omfattende gjennomgangen av pensjonsreformen fra 2011 som er blitt offentliggjort.

Den belyser hvilke utfordringer offentlig tjenestepensjon står overfor i fremtiden.

Når reformen er gjennomført, gjøres sparingen til alderdommen på den måten at en beregnet pensjonsformue skal fordeles på forventet antall år som pensjonist.

Men fordi folk lever lenger enn før, og levealderen ventes å øke, vil mange av dagens unge stå overfor et vanskelig valg i fremtiden.

Enten å jobbe i flere år, enn å få mindre i årlig pensjon som alderspensjonist.

– Offentlig ansatte har i utgangspunktet en bedre pensjon enn mange av de som er ansatt i privat sektor. Men de må jobbe lenger for å kompensere for levealdersjusteringen, sier Dennis Fredriksen, seniorrådgiver i SSB.

Han sier at offentlig ansatte som er født på 70- tallet sannsynligvis må jobbe til de er opp i 70-årene for å få samme pensjon som de ville ha fått før pensjonsreformen.

– Får 20 prosent lavere pensjon

– Veldig enkelt forklart kan man si at dersom det er slik at en person som er født i 1970 ventes å leve 4-5 år lenger enn en som er født i 1943, vil den årlige pensjonen reduseres med 20 prosent, sier Fredriksen.

Den såkalte levealdersjusteringen skjer når man blir alderspensjonist ved 67 år.

Alexandra Plathe

Pensjonsekspert Alexandra Plathe i Steenberg & Plathe sier at mange ikke er klar over at levealderjustering også er innført i de offentlige tjenestepensjonsordningene.

Foto: NRK

– Da kan man kompensere for det ved å jobbe lenger, slik at man får færre år å fordele pensjonen på. Men i offentlig sektor vil man bare unntaksvis tjene opp mer pensjon ved å jobbe utover 67 år, i motsetning til i privat sektor.

Også innskuddspensjon og de nye hybridordningene får levealderjustering.

– Får bare 52 prosent av sluttlønn som 67-åring

– Mange tror feilaktig at de med offentlig tjenestepensjonsordning ikke blir berørt av pensjonsreformen, fordi partene i tariffoppgjøret ble enige om å videreføre bruttogarantien om to tredjedeler av sluttlønn, sier Alexandra Plahte, uavhengig pensjonsrådgiver i Steenberg & Plahte.

Hun sier at i offentlig sektor har de som er født før 1959 - forutsatt full opptjening - en individuell garanti om 66 prosent av sluttlønn ved 67 år. Det medfører at de får kompensert for deler av levealdersjusteringen i folketrygden.

For senere årskull gjelder imidlertid ingen tilsvarende garanti.

– Det betyr at en som for eksempel er født i 1988 vil måtte belage seg på å jobbe til nærmere 72 år for å ha en garanti på 66 prosent. Ved fylte 67 år er garantinivået for vedkommende bare på rundt 52 prosent, sier Plathe.

Lavere årlig pensjon på grunn av økt levealder gjelder ikke bare for pensjonen fra Nav, men også for den delen av pensjonen som kommer fra tjenestepensjonsordningen.

AKTUELT NÅ