NRK Meny
Normal

SSB spår at boligprisene snur

Statistisk sentralbyrå mener at boligprisene har steget for mye, og vil falle i løpet av året. Nye tiltak fra regjeringen vil bidra til nedgangen, spår byrået.

Forsker Torbjørn Eika ved SSB

Forsker Torbjørn Eika i SSB presenterte torsdag byråets spådommer om norsk økonomi i årene som kommer.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

SSB spår at fallet i oljeinvesteringene gjør at konjunkturnedgangen i Norge forsterkes, og at det går mot magrere tider.

Norges verdiskapning ventes å vokse med 1,1 prosent i 2015, noe som er halvparten av veksten de to foregående årene.

Til tross for at Norges Bank trolig kommer til å kutte styringsrenta to ganger i løpet av året, vil ikke lavere boliglånsrenter være nok til å holde boligprisene på dagens høye nivåer.

For nok en gang spår SSB at boligprisene vil snu nedover.

– På helt kort sikt ser jeg ikke bort fra at prisveksten kan fortsette. Men vi tror at det kommer et omslag om ikke veldig lang tid, og at de nominelle boligprisene vil falle fremover, sier forsker Torbjørn Eika i SSB til NRK.no.

Byrået spår at boligprisene korrigert for den generelle prisveksten vil ligge tilnærmet flatt de neste tre årene, med en liten realprisnedgang i 2016 og 2018.

– Tiltak fra regjeringen vil bidra til boligprisfall

Boligprisene vil falle i løpet av året, blant annet på grunn av at regjeringen ventes å komme med tiltak som vil dempe utlånsveksten til husholdningene.

Selv om boliglånsrentene faller.

– Vi har vært gjennom et år hvor boligprisene har steget mye. Vi tror etterhvert at man vil få et fall i løpet av året, blant annet på grunn av tiltak fra myndighetene, sier SSB-forsker Torbjørn Eika.

For en snau uke siden ba finansminister Siv Jensen Finanstilsynet om å komme på banen med tiltak som kan bremse veksten i boligpriser og husholdningenes gjeld.

Finansministeren har bedt om å få forlagene til tiltak på bordet neste uke, dagen før Norges Bank etter analytikernes spådommer vil senke styringsrenta til det laveste nivået i sentralbankens historie.

På grunn av kraftig prisvekst i starten av året, spår byrået likevel at prisene som gjennomsnitt for året vil ligge 3,6 prosent høyere i 2015 enn gjennomsnittet for fjoråret.

Men den høye prisveksten vi har vært vant til de siste årene er over dersom byråets tallknusere får rett.

Venter laveste reallønnsvekst på 25 år

Lønnsoppgjøret vil bli magrere enn på lenge, spår SSB, som venter historisk lav lønnsvekst.

Et ventet lønnsoppgjør som i snitt vil gi husholdningene 2,9 prosent mer i lønningsposen, spises nærmest helt opp av den generelle prisveksten.

Økningen i kjøpekraften til folk fleste ventes å bli magre 0,6 prosent, noe som tilsvarer halvparten av reallønnsveksten i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger