Hopp til innhold

SSB-sjef: – Jeg mener kaoset som nå er skapt er eierens skyld

Under allmøtet med ansatte i SSB legger SSB-direktør Christine Meyer skylda på eieren Finansdepartementet for kaoset som er oppstått.

SSb-sjef Christine Meyer

KRITISK: – Jeg er kritisk til måten Finansdepartementet og finansministeren har opptrådt i dette, sa SSB-direktøren.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Jeg mener at det kaoset som nå er skapt i SSB, er eierens skyld, sa Christine Meyer under allmøtet i SSB fredag.

Ifølge Meyer støttet Finansdepartementet den store omstillingen som har pågått en stund helt fram til for rundt to uker siden.

– Men når vår eier velger på et kritisk tidpunkt i omstillingsprosessen å backe ut, og sår tvil om vi har støtte fra vår eier, så blir det kritisk for SSB, sa Meyer.

Skal ha blitt bedt om å stanse omstillinger inntil videre

– Jeg er kritisk til måten Finansdepartementet og finansministeren har opptrådt i dette, sa SSB-direktøren.

Under allmøtet leste Meyer opp fra et brev hun skal ha fått fra Finansdepartementet, hvor departementet ifølge SSB-sjefen har bedt om at omstillingene i statistikkbyrået skal stilles i bero inntil videre.

Ifølge DN er Meyer innkalt til ekstraordinært hastemøte i styret klokken 15 i ettermiddag av Finansdepartementet.

Avslo møtet med finansministeren

Fredag takket SSB-sjef Christine Meyer nei til et planlagt, tredje møte med finansministeren etter at Siv Jensen ikke ønsket at Meyer skulle ha med seg en advokat i møtet.

Ifølge advokaten Dag Steinfeld hadde Meyer krav på å ha med seg advokat dersom møtet skulle dreie seg om oppsigelse.

Finansdepartementet benekter overfor NRK at møtet skulle være et oppsigelsesmøte, og sier at «temaet for møtet gjorde at det ikke var naturlig» å ha med en ekstern advokat. Rådgivere fra SSB kunne Meyer hatt med seg, skriver departementet i en epost.

SSb-sjef Christine Meyer

Etter det avlyste møtet sa Meyer til pressen:

– Jeg har verken levert inn noen oppsigelse eller fått noe oppsigelsesvarsel.

Finansdepartementet kontret med at de kom til å meddele Meyer skriftlig det Siv Jensen hadde tenkt å si i møtet.

Finansdepartementet sier til NRK at Siv Jensen ikke gir noen kommentarer før etter at Meyer har hatt sin pressekonferanse klokka 12.30.

Stor uro i SSB

Meyer har to ganger de siste dagene vært i møter med Jensen på grunn av stor uro knyttet til en planlagt omorganisering i Statistisk sentralbyrå.

Den omfattende omorganiseringsprosessen innebærer blant annet at 25 forskere skal flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. Det har skapt uro ettersom seniorforsker Erling Holmøy, som står bak det mye omtalte innvandrerregnskapet, ikke får fortsette i forskningsavdelingen.

Meyer har tidligere omtalt innvandrerregnskapene som «et sårt punkt» og er blitt beskyldt for å ha politiske motiver for omorganiseringen. Dette har hun kontant avvist.

Både ledelsen i Finansdepartementet og styret i SSB skal ha advart Meyer mot å gå for fort fram i den omfattende omstillingsprosessen.

Professor Kjetil Storesletten, som satt i utvalget som foreslo omorganiseringen i SSB, mener det både er synd og urettferdig om SSB-sjefen går av.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger