Hopp til innhold

Spørrestorm mot statsbudsjettet

Har du lurt på noe ved statsbudsjettet? Det har politikerne og. Opposisjonspartiene har aldri stilt flere spørsmål til regjeringens statsbudsjett enn i år.

Siv Jensen

SPØRRELYSTNE: I år fikk finansminister Siv Jensen (Frp) nesten 3000 spørsmål fra opposisjonspartiene om statsbudsjettet for 2017. Her under årets budsjettfremleggelse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Partiene har stilt nesten 3.000 spørsmål fra Stortinget om statsbudsjettet, ny rekord sier finansdepartementet. Arbeiderpartiet står alene for 1000 av spørsmålene. Det er over dobbelt så mange som de stilte i fjor.

– Det er ikke et mål i seg selv å stille flest mulig spørsmål. Dette er ting vi faktisk lurer på, sier Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson i Ap.

Antall spørsmål fordelt på parti

Ap

Frp

H

Krf

MDG

Sp

Sv

V

1029

0

0

211

193

415

537

521

*Tallene kan stige, hvis det kommer oppfølgingsspørsmål fra Stortinget.

Hvert år stiller partiene i Stortinget spørsmål og ber om beregninger av utgifter, innsparinger og konsekvenser av ulike tiltak. Totalt har det kommet inn 2 906 spørsmål i år.

– Er det noe ved statsbudsjettet som skiller seg ut fra foregående år som gjør at dere stiller dobbelt så mange spørsmål i år?

– Det er en kombinasjon av mye dårlig politikk i budsjettet, og at vi har behov for å legge frem et alternativ som er detaljert og gjennomregnet, sier Marthinsen til NRK.

Partiene lurer først og fremst på hva det koster å gjøre ting annerledes enn det regjeringen legger opp til.

– Arbeiderpartiet må faktisk kunne styre på det alternative budsjettet vi legger frem, og da trenger vi Finansdepartementets beregninger til å kvalitetssikre budsjettet, forklarer hun.

Arbeiderparti-representanten frykter også Siv Jensens granskning av deres budsjett.

– Vi er ikke et hvilket som helst parti. Vi ser at Siv Jensen og hennes folk i Finansdepartementet kaster seg over vår alternative budsjett med liv og lyst, og bruker mye tid og krefter på å gå gjennom det for å finne svakheter, sier Marthinsen.

Finansminister Siv Jensen fikk spørsmål av Marianne Marthinsen (Ap).

Marianne Marthinsen (Ap) stilte spørsmål til finansminister Siv Jensen under en av Stortingets spørretimer.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vitebegjærlig stortingsrepresentant

Hvis vi ser på antall spørsmål per stortingsrepresentant, står ett parti fram som den soleklare vinner: partiet med kun én representant.

Miljøpartiet de grønnes eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, stilte 193 spørsmål.

Vi har mye mye mindre kapasiteter enn noen av de andre partiene, derfor er vi smarte å bruker resursser vi har tilgang på. Og det er alle de flinke folka i Finansdepartementet.

Rasmus Hansson, MDG

Han sier departementet kan gi svar på hvordan ting faktisk fungerer og hva som blir resultatet av de konkrete tiltakene de vurderer.

Jobber til langt på natt

Jørgen Næsje

– Finansdepartementet jobber hardt for å rekke over alle spørsmålene innen tidsfristen, sier statssekretær Jørgen Næsje.

Foto: NRK

Statssekretær i finansdepartementet, Jørgen Næsje fra Frp merker økningen i antall spørsmål.

– Det er mye jobb, og mange sitter lange dager for å gi fullstendige svar. Og jeg sitter selv hver kveld til langt på natt, sier han.

– Kan det bli for mange spørsmål?

– Stortinget må få svar på det de spør om, det er veldig viktig for at partiene skal ha et godt vurderingsgrunnlag når de lager sine alternative budsjetter og kommer med forslag. Derfor svarer vi så godt vi kan, sier Næsje.

Statssekretæren har ikke blitt overrasket over noen av spørsmålene, men mener spørsmålene er gode.

– Jeg ser også at det er en del partier som kopierer hverandre, men det må de få lov til, sier Næsje med et smil.

Martin Giæver forklarer hva som skjer på dagen statsbudsjettet blir lagt fram.

VIDEO: Statsbudsjettet for «dummies».

AKTUELT NÅ