Hopp til innhold

Sponheims Frp-løfte svart på hvitt

Venstre-leder Lars Sponheim gjentar nok en gang at partiet hans ikke vil støtte en regjering hvor Frp er med.

Sponheims garanti (Montasje)
Foto: Berit Roald / Scanpix

Sponheim tar nå utradisjonelle metoder i bruk for å forsikre velgerne om at Venstre ikke vil være noen garantist for en regjering hvor Fremskrittspartiet er med.

I Radioselskapet på NRK P2 i går, lovet Sponheim velgerne at de skal få komme hjem på gården hans i Ulvik og banke ham opp hvis han bryter løftet om å ikke samarbeide med Siv Jensen og Fremskrittspartiet.

Skriftlig garanti

I Politisk kvarter i morges ble Sponheim utfordret til å undertegne en tilleggsgaranti hvor han garanterer at han ikke vil samarbeide om statsbudsjettet med en regjering der Fremskrittspartiet deltar.

– Jeg har ingen problemer med å skrive under den, hvis du i tillegg får frem det ene poenget at de fremmer Fremskrittspartiets politikk, og det forutsetter jeg jo at de gjør, sa Sponheim og signerte velgergarantien.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sponheim signerte også en utfyllende garanti mot å støtte Fremskrittspartiet i VG 10. april i fjor. Men trass gjentatte løfter, har Sponheim vansker med å bli trodd blant de rødgrønne.

Både Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) sier det ikke er klart hva Sponheim og Venstre egentlig vil gjøre hvis det blir borgerlig valgseier 14. september.

Etterlyser enighet

Kristin Halvorsen var vitne til signeringen i morges, men er fortsatt usikker på om hun kan stole på Sponheims garantier.

– Har du noen grunn til å klage nå, Halvorsen, spør programleder Bjørn Myklebust.

– Spørsmålet er hva som egentlig er Venstres plan A hvis de rødgrønne taper valget. Slik jeg forstår ham, vil han fremme et generelt mistillitsforslag mot vår regjering. Dermed vil den største blokka på borgerlig side pekes ut, sier Halvorsen.

Alternativene da er at Fremskrittspartiet regjerer alene eller sammen med Høyre, eller at Høyre, Venstre og Krf sammen danner regjering.

– De to første alternativene, vil uansett gi borgerlig flertall i stortinget med en mindretallssituasjon og med betydelig makt til Fremskrittspartiet. Det er ikke slik at man må ha et aktivt flertall i Stortinget bak seg for å danne regjering, sier Halvorsen.

– Vi må bli enige med Sponheim om hva som skjer hvis det rødgrønne flertallet taper valget, sier Halvorsen.

– Respekter oss

I går beskyldte en rasende Lars Sponheim Jens Stoltenberg for å lyve, ettersom Stoltenberg har uttalt til flere medier at det fortsatt er uklart hva Venstre egentlig vil gjøre ved et eventuelt borgerlig flertall.

Sponheim nøler ikke med å også stemple Halvorsen som løgner:

– Ja, hvis hun sprer til det norske folk at det er mulig å få en Fremskrittspartiregjering. Det vil ikke gå med Venstres hjelp. Vi kommer til å fremme et mistillitsforslag på tiltredelseserklæringen eller ved første statsbudsjett hvis de fremmer Fremskrittspartipolitikk, understreker Sponheim som reagerer på venstresidas valgkampmoral:

– Hele moralen for meg ved å drive valgkamp er å bli trodd på mine argumenter og mine ord. Jeg kan gå ut og si en ting, og så slår kommunistavisa Klassekampen opp det motsatte. "Riktignok har han ikke sagt det, men vi tror det er det han mener", sier Sponheim som mener dette gjør det umulig å drive politikk.

– Jeg har sagt følgende: Jeg håper det rødgrønne flertallet faller. Hvis det største mindretallsalternativet er Høyre , Krf og Venstre så vil vi utfordre dem med et mistillitsforslag. Hvis Fremskrittspartiet er størst, så vil jeg ikke stemme for et slikt mistillitsforslag, for da vil det gi Siv Jensen makt. Det er garantien min, sier Sponheim.

Skitten valgkamp

– Dette er faktisk en viktig klargjøring av Sponheim. For han har sagt at hvis det er borgerlig flertall i Stortinget, så vil Fremskrittspartiet være en meget sterk faktor i et slikt flertall. Vi kan også få den situasjonen at Høyre og Fremskrittspartiet finner hverandre, sier Halvorsen som ikke vil anklage Sponheim for å lyve om intensjonene sine:

– Men det er ikke grunn til å ha 100 % troverdighet til dette, for Venstre har oppført seg annerledes før. Blant annet i Oslo og Fredrikstad, sier Halvorsen og sikter til at Venstre ikke har gjort noe for å felle Frp-styret i byene.

– Kommunepolitikken er helt annerledes. I Bergen gikk vi demonstrativt ut av byrådet fordi Frp gikk inn. Dette varierer rundt om i landet, parerer Sponheim og kommer med følgende oppfordring:

– Vi er i en fase i valgkampen hvor det brukes veldig mye skitne triks. Kristin og Jens er folk som jeg alltid har kunnet stole på, men nå sprer disse partiene rykter på nettet om at det foreligger hemmelige avtaler mellom Venstre og Frp for å løse dette spørsmålet.

– Ikke hør på alt dette som spres nå. Ta direkte kontakt med meg, så skal dere få høre hva som er sant, sier Sponheim til dem som fortsatt tviler på ham.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ