NRK Meny
Normal

Sponheim sier tja til EU

Venstre-leder Lars Sponheim har et tja til EU-standpunk nå, men varsler langt på vei at han blir ja-mann i løpet av to år.

Lars Sponheim under landsmøtetalen i Bergen 13.4. 2007
Foto: NRK

- I hjertet mitt er jeg en varm EU-tilhenger, hodet derimot er fylt av motstridende signaler og en del kalkulatorvirksomhet som sier nei. Det er kanskje derfor jeg er i Venstre, sa partileder Lars Sponheim i sin tale til landsmøte i Bergen.

Venstre-leder Lars Sponheim inviterer partiet til EU-debatt frem til 2009.

 I sin tale til landsmøte gikk Sponheim lenger enn noen gang tidligere i å varsle at han og Venstre er i ferd med å bytte EU-standpunkt. Venstre kan dermed bli partiet som sparker i gang en ny EU-strid i Norge.

Forrige gang Venstre stemte over EU-saken var på landsmøtet i 2004 hvor nei-siden vant avstemningen med fire stemmers overvekt.

Venstre-ledelsen klarte så vidt å unngå en opprivende EU-strid på årets landsmøte, men nå tar partilederen selv grep om debatten. Sponheim er fortsatt nei-mann og stiller klare betingelser for at han selv skal bytte EU-standpunkt foran neste stortingsvalg.

- Det er ingen tvil om at EU i stort er bra, hadde det bare ikke vært for den voldsomme trangen de har til alt det unødvendige småpirket og detaljsstyringen. Og det demokratisk kaoset. Hvis EU får orden på disse tingene vil jeg ikke utelukke at nye norske borgere vil vokse opp med Norge som en naturlig del av EU - med min og Venstres helhjertede støtte, sa Sponheim i talen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger