Spiser gratis på Coops regning

"Christian" (24) handler matvarer på Coop, spiser dem opp og kommer tilbake neste dag for å få nye varer.

"Kristoffer" på vei hjem fra Coop
Foto: Cathrine Gaukerud

Med Coop sin nye matvaregaranti er det gode muligheter for å spise seg mett uten å betale for det. I flere reklamesnutter som har gått på TV den siste tida, reklamerer matvarekjeden med at kundene skal være 100 prosent fornøyd med varene de har kjøpt. Hvis ikke får de tilbake pengene eller en ny vare, uten at de Coop-ansatte stiller noen spørsmål. På Coop sine hjemmesider står det blant annet:

"At du ikke er fornøyd er det eneste vi trenger å vite. - Dette er Coops garantert fornøyd matvaregaranti!"

Utnytter systemet

"Christian" har bytta varene sine to ganger i løpet av den siste uka.

- Jeg kjøper mat på Coop Prix, også drar jeg tilbake neste dag og bytter i nye varer eller får pengene tilbake. Man trenger tydeligvis ikke si hvorfor man vil bytte. Jeg sier bare at jeg vil ha nye matvarer eller pengene tilbake og det har jeg fått.

- Har du noen gang vært misfornøyd med varene du har kjøpt?

- Nei, jeg har vel egentlig ikke det, sier "Christian".

- Hvorfor gjør du det, da?

- Jeg er student og er jo ikke akkurat veldig bemidlet. Så når det først er mulig så synes jeg at det må være lov til å benytte seg av det. Coop har jo selv bestemt at de vil ha denne ordninga og da må de jo bare akseptere at ikke alle som bytter gjør det fordi de er misfornøyd med varene. Når det først er mulig å få seg et gratis måltid så gjør man jo gjerne det, sier "Christian" til NRK.

Ikke dårlig samvittig

Coop's matvaregaranti
Foto: Cathrine Gaukerud

- Ser du på deg selv som en snylter da?

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg bare benytter meg av en mulighet som selskapet selv har kommet med for å tjene penger på reklame. Og de kostnadene de bruker på meg får de helt sikkert tilbake hundre ganger på reklameverdien.

- Så du har ikke dårlig samvittighet?

- Nei, overhodet ikke.

Kari Smidsrød

Coop- kunde Kari Smidsrød kaller det tyveri at folk utnytter matvaregarantien.

Foto: Cathrine Gaukerud

Les også: Slik fekk vi gratis øl på Coop

Grådige

Kari Smidsrød handler på Coop Mega på Valentinlystsenteret i Trondheim, hun synes ikke noe om at folk snylter på matvaregarantien.

- Jeg synes det er ille at enkelte utnytter garantien rett og slett fordi de er grådige.

Hun synes ikke det er en god nok unnskyldning at man er student og har lite penger.

- Da vi var studenter så var studielånene så lave, men vi måtte bare greie oss med det vi hadde. Så er det studenter som spiser gratis på dette så kaller jeg det tyveri, sier Smidsrød.

Iviterer til snylting

Mega- kunde Dag Norgård er litt fasinert over at folk

Dag Norgård

Dag Norgård handler på Mega og skjønner hvorfor studenter snylter på Coop-garantien.

Foto: Cathrine Gaukerud

bruker garantien for det den er verdt.

- Det er jo ikke det som er meningen sett fra Coop sin side, men du verden hvor fristende det er. Jeg ville jo ikke drømme om å gjøre det selv, men man inviterer jo nesten til å gjøre det for unge mennesker som vil ha det litt gøy. Men det er negativt at de gjør det og jeg synes jo ikke noe om det. Jeg liker garantien, men den har jo åpenbart sine dårlige sider. 

-Gjelder veldig få

Informasjonsdirektør i Coop Norge, Vidar Ullenrød sier at det er fåtallet av kundene deres som gjør sånn som "Christian".

- Hele kampanjen er basert på at folk ikke er ute etter å lure oss og det tror jeg det er veldig få som gjør. 

Selv om Coop reklamerer med at de ikke stiller noen spørsmål, så kan de ifølge Ullenrød reagere om de synes noen bytter litt vel ofte.

- Du kan ha noen situasjoner hvor motivet åpenbart ikke er at man er misfornøyd med varen, men at kunden vil oppnå økonomisk gevinst. Da er man litt mer forsiktig, sier Ullenrød.

Les også: Unge vil svindle

SISTE NYTT

Siste meldinger