Hopp til innhold

Spiseforstyrrelser: – Situasjonen er ute av kontroll

Oslo universitetssykehus opplever så stor pågang av unge med spiseforstyrrelser at de ikke lenger har kontroll. Nå vil de opprette flere nye døgnplasser.

Spiseforstyrrelser

Stengte skoler og avlyste fritidsaktiviteter har ført til at flere sliter med spiseforstyrrelser, ifølge ekspert.

Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

– Vi trenger strakstiltak. Dette er en alvorlig situasjon, sier avdelingsleder ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS), Morten Ørbæk.

Han sier til NRK at de aldri har hatt så mange barn og unge som trenger hjelp for alvorlig spiseforstyrrelse.

Han mener det har sammenheng med isolasjon i forbindelse med at skolene har vært stengt.

I Oslo er det fem akuttplasser og seks andre behandlingsplasser for de mest alvorlig syke. I tillegg er det seks plasser for barn under 13 år. De kunne ha fylt opp alle plassene med unge med spiseforstyrrelser.

– Jeg vil beskrive situasjonen som ute av kontroll med tanke på å gi tilstrekkelig tilbud til denne pasientgruppen i alderen 10–15 år, sier Ørbæk.

Morten Ørbæk er bekymret over situasjonen

Avdelingslederen ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Oslo er bekymret for de unge med spiseforstyrrelser.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Penger de ikke har

For tiden har de fire barn har akutt behov for bedre oppfølging enn det de kan få i poliklinikken, men som må vente.

– Fire barn høres kanskje ikke så mange ut, men når det i utgangspunktet bare er elleve plasser, kan det ta måneder før de får hjelp, sier han.

Ørbæk mener det kan stå om livet. Nå ber han sykehusdirektøren om lov til å overskride budsjettet for å klare å åpne en ny avdeling med flere døgnplasser. I tillegg vil han ansette flere i poliklinikken.

Han forteller at enkelte ansatte har jobbet 300 timer overtid det siste året og er helt på felgen.

– Det sliter på personalet og det er vanskelig for foreldre og barna som venter. Jeg forstår ikke at dette ikke blir prioritert høyere. Det handler om fremtiden til neste generasjon, sier han.

Få døgnplasser

Antall døgnplasser har stått på stedet hvil siden 2012, selv om pågangen har eksplodert. Det er opprettet ambulerende hjemme-team, men det kan ikke erstatte behovet for døgnplasser, mener Ørbæk.

– Barn og unge som får hjelp ved poliklinikkene, men trenger ytterligere hjelp, kommer ikke til ved døgntilbudet. Samtidig er kapasiteten ved poliklinikkene sprengt, sier han..

Ved sykehuset i Bergen har de allerede satt i gang en kriseplan, ifølge VG.

Barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker over hele landet har varslet en økning i antall spiseforstyrrelser under pandemien. I Oslo er det en dobling i antall unge med diagnosen. Det er også en dobling av dem man ikke har ferdig utredet, men mener har utviklet spiseforstyrrelser.

Siden høsten 2020 har pågangen vært svært stor. Det er den fortsatt.

– Jeg har ingen grunn til å tro at dette ikke vil fortsette ut 2021, sier Ørbæk.

AKTUELT NÅ