NRK Meny
Normal

Spioner trekkes inn i ambassade-krangelen på Cuba

USAs spionnettverk på Cuba er rammet av lydangrepene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ambassaden i Havanna.

Krangelen handler om påståtte angrep fra en skjult akustisk enhet som sendte ut høyfrekvente lyder. Hittil er 21 amerikanere og fem canadiere blitt syke. Alle skal ha hatt tilhøighet i denne bygningen i Havana.

Foto: Alexandre Meneghini / Reuters

De mystiske angrepene på USAs ambassadepersonell i Havanna har vært uforklarlige så langt. Krangelen har vart siden det første angrepet rett etter at Trump ble valgt til president.

Nå trekkes altså nettverket av spioner inn i den diplomatiske krangelen mellom Cuba og USA.

USAs spioner på Cuba under diplomatisk immunitet, begynte å rapportere om hvordan de hørte bisarre lyder etterfulgt av enda rarere fysiske reaksjoner. Det var først da de amerikanske myndighetene skjønte at noe var galt.

Mange syke

Nå er disse rapportene snappet opp av det velrenommerte nyhetsbyrået Associated Press. Det er fortsatt mye som er uklart.

Hittil har Trump-administrasjonen beskrevet ofrene for de mystiske angrepene som diplomater ansatt på ambassaden.

Minst 21 amerikanere og fem canadiere skal ha blitt syke siden i fjor i det den amerikanske utenriksminister Rex Tillerson har betegnet som et helseangrep og som amerikanske tjenestemenn tror kan ha kommet fra en skjult akustisk enhet som sendte ut høyfrekvent lyd.

Rex Tillerson

Utenriksminister Rex Tillerson møtte sin cubanske kollega til diskusjoner om helseangrepene i forrige uke.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

– Den siste medisinske hendelsen som er bekreftet fant sted i august, sier en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet. Amerikanske myndigheter utelukker ikke at de pågående medisinske undersøkelsene vil avdekke at enda flere har blitt syke.

Toppet seg sist uke

Det har vært hektisk møtevirksomhet den siste tiden. Forrige uke toppet møtevirksomheten seg da møtene ble flyttet opp på et nytt nivå. Da møtte USAs utenriksminister Rex Tillerson sin cubanske kollega for å diskutere de påståtte angrepene på amerikanske diplomater i Havanna.

Natt til onsdag var nemlig det første mellom de to landenes utenriksminstere siden Donald Trump rykket inn i Det hvite hus i januar.

Møtet fant sted bak lukkede dører, opplyser utenriksdepartementet.

Cuba benekter angrep

Cubas utenriksminister sier det ikke finnes bevis for at helseskadene til de amerikanske diplomatene som jobbet på USAs ambassade skyldes et lydangrep.

Bruno Rodríguez Parrilla talte til FNs hovedforsamling fredag. Bildet er tatt tidligere denne uken.

Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez Parrilla sier det ikke finnes beviser for at helseangrepene skyldes sterke lyder.

Foto: Richard Drew / AP

– Cuba har aldri begått, og vil aldri begå slike handlinger. Cuba ville aldri tillatt at landet ble brukt av en tredjepart på denne måten, sa utenriksminister Bruno Rodríguez Parrilla da han talte i FNs hovedforsamling for drøye to uker siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger