Hopp til innhold

Tippekommisjonærer spilte selv på antatt fiksede kamper

Det ble spilt påfallende mye på de antatt fiksede norske fotballkampene hos seks av Norsk Tippings kommisjonærer. Etter det NRK erfarer, spilte tre av disse kommisjonærene selv på kampene.

Spillekort og kampfiksing

SLIK KAN DE JUKSE: Hos Norsk Tipping er det bare lov til å spille med ett personlig spillkort, som ikke kan lånes bort. Det er bare lov til å spille for 500 kroner for ett spill, inntil ti ganger per terminal. Høyeste beløp per spillterminal er 5000 kroner. Hvis man får låne andre spillkort, får man spilt for mye mer. Men det er ulovlig.

Foto: Grafikk / NRK

Det er kombinasjonsspill på to fotballkamper i juni, Østsiden - Follo (4-3) og Frigg - Asker (7-1) som utløste mistanke om kampfiksing i norsk fotball.

NRK vet at det ble spilt påfallende mye på disse to kampene hos seks ulike kommisjonærer i Norsk Tipping i Stor-Oslo. Det ble spilt for 70.000 kroner i løpet av én time.

Etter det NRK erfarer, spilte tre av de seks kommisjonærene selv på antatt fiksede kampene. Kommisjonæren som ble varetektsfengslet fredag, skal ikke være en av disse.

Kilder har også hevdet overfor NRK at én av disse kommisjonærene var involvert i forsøk på å fikse Follo-kamper på midten av 2000-tallet.

Men politiet vil ikke si noe om det blir flere siktelser i kampfiksingssaken.

– Det kan jeg ikke kommentere, sier politiadvokat Christian Stenberg til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiadvokat Christian Stenberg

FARE: – Politiet ber om varetektsfengsling i saker hvor det er fare for gjentagelse, unndragelse eller bevisforspillelse. Vi mener det er bevisforspillelsesfare i denne saken, sier politiadvokat Christian Stenberg til NRK.

Foto: NRK

Kommisjonær i varetekt

Så sent som i går ble en femte person siktet i kampfiksingsskandalen. Mannen er en av Norsk Tippings størte kommisjonærer, og har i mange år drevet en spillekiosk i Oslo sentrum.

Etter gårsdagens razzia og siktelse, ble kommisjonæren i dag varetekstfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Spillekiosken er stengt etter at Norsk Tipping har utestengt kommisjonæren midlertidig.

«Mye tyder på at det dreier seg om en omfattende straffbar virksomhet gjennom mange år.», står det i kjennelsen fra Oslo tingrett fredag.

«Det er mye informasjon, herunder transaksjoner og beslag, som skal gjennomgås.», heter det videre.

– Politiet ber om varetektsfengsling i saker hvor det er fare for gjentagelse, unndragelse eller bevisforspillelse. Vi mener det er bevisforspillelsesfare i denne saken, sier politiadvokat Christian Stenberg til NRK.

– På hvilken måte?

– Det kan jeg ikke kommentere, svarer Stenberg.

NRK er kjent med at kommisjonæren har vært i politiet søkelys en stund.

(Saken fortsetter under bildet)

Tippekommisjonær siktet for medvirkning til kampfiksing

RAZZIA: Politiet gjennomførte en razzia hos tippekommisjonæren, som ligger i Oslo sentrum, torsdag kveld (personen på bildet har ingenting med saken å gjøre).

Foto: NRK

Slik kan de jukse

Men hvordan kan kommisjonæren ha klart å delta i juks?

Einar Busterud, direktør for avdelingen «Kommunikasjon & Strategi» i Norsk Tipping

JUKS: – Det du kan jukse på, er spillere. Men da må du også låne kort fra andre, sier Einar Busterud i Norsk Tipping.

Foto: NRK

– Det er ikke mulig å jukse på selve spillet. Det er klin umulig, sier Einar Busterud, direktør for avdelingen «Kommunikasjon & Strategi» i Norsk Tipping, til NRK.

– Det du kan jukse på, er spillere. Men da må du også låne kort fra andre. Det er omtrent som om at du låner sertifikatet til naboene dine, og samler opp, og bruker i ulike sammenhenger. Det er helt ulovlig, forklarer Busterud.

Hos Norsk Tipping er det bare lov til å spille med ett personlig spillkort, som ikke kan lånes bort. Det er bare lov til å spille for 500 kroner for ett spill, inntil ti ganger per terminal. Høyeste beløp per spillterminal er 5000 kroner.

Hvis man får låne andre spillkort, får man spilt for mye mer. Men det er ulovlig.

Bestrider kjennskap

Advokat Morten Furuholmen

Ifølge forsvarer Morten Furuholmen sier siktede at han ikke har kjennskap til de påstått fiksede kampene.

Foto: NRK

Etter det NRK vet, jobber politiet ut fra at dette skal ha skjedd hos kommisjonæren på det fiksede fotballkampene.

Gjennom sin advokat bestrider kommisjonæren å ha kunnskap om kampene.

– Det jeg har fokuser på i mine samtaler, er hvorvidt han har hatt kunnskap om de to påståtte aktuelle fiksede kampene. I forhold til det punktet i siktelsen, har han vært tydelig på at han ikke har hatt det, sier advokat Morten Furuholmen, overordnet forsvarer i saken, til NRK.

AKTUELT NÅ