NRK Meny
Normal

Spesialenheten: Har mottatt 250 vitneforklaringer

Spesialenheten vil ikke kommentere påstandene fra Eirik Jensens forsvarere om at bevisgrunnlaget i saken mot polititoppen fremstår som tynt.

Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten vil ikke kommentere påstandene fra Eirik Jensens forsvarere om at bevisgrunnlaget i saken fremstår som tynt.

OMFATTENDE: Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten sier etterforskningen er basert på omfattende elektroniske bevis, analyse av inntekt og 250 vitneforklaringer.

Eirik Jensen under bokslipp

TILTALT: Spesialenheten for politisaker mener Eirik Jensen har mottatt verdier for 2,1 millioner kroner for å ha hjulpet til med å smugle rundt 14 tonn hasj.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mandag ble det kjent at Spesialenheten har tiltalt den tidligere polititoppen Eirik Jensen for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Ifølge den omfattende tiltalen skal Jensen ha hjulpet narkobaronen Gjermund Cappelen med å smugle rundt 14 tonn hasj i perioden 2004 til november 2013. For dette skal Jensen ha mottatt godtgjørelse for 2,1 millioner kroner, ifølge Spesialenheten.

– Spesialenheten har hatt flere saker om grov korrupsjon, men det er en alvorlig tiltale, både når det gjelder korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse, sier assisterende sjef for Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe til NRK.

– Smaker ikke godt

I tiltalen heter det at Jensen opparbeidet seg et tillitsforhold til Gjermund Cappelen gjennom sitt yrke som politimann, helt tilbake til våren 1993. Spesialenheten mener Jensen hjalp Cappelen med å smugle inn hasj fra 2004 til 2013, ved å sende SMS-er og e-poster til bærumsmannen.

Jensen nekter straffskyld, og forsvarerne Arild Holden og John Christian Elden har overfor NRK beskrevet saken som «tynn». De reagerer blant annet på at Gjermund Cappelens forklaringer til politiet tilsynelatende har blitt tillagt stor vekt, noe Cappelen selv sier han er fornøyd med.

– Påtalemyndigheten ser ut til å bygge tiltalen på forklaringen til Cappelen. Cappelen har valgt å forklare seg slik, fordi han er motivert av å få en lavere straff. Han har forklart seg ut fra at han ønsker å forklare seg mot Eirik Jensen. Dette smaker ikke godt, sier Elden til NRK.

Også Eirik Jensens tidligere kollega i over 20 år, John Malden, reagerer på Spesialenhetens etterforskning. Han sier til NRK at han regner med at Jensen blir frikjent i retten.

Forsvarer: Eirik Jensen er skuffet over tiltalen

IKKE FORNØYD: Eirik Jensens forsvarer John-Christian Elden mener Spesialenheten har bommet.

– Bred og omfattende etterforskning

Kleppe ønsker ikke å kommentere kritikken fra forsvarerne, men sier på generelt grunnlag at det har vært en «bred og omfattende» etterforskning.

– Etterforskningen omfatter blant annet innhenting av mye elektroniske spor, økonomiske opplysninger og analyse av dette, og opptil 250 vitneforklaringer, sier Kleppe.

– Forsvarerne beskriver tiltalen som «frisk»?

– Jeg ønsker ikke å kommentere deres kritikk. Vi har gjennomført en bred og omfattende etterforskning, og har innstilt overfor Riksadvokaten, som har beordret en tiltale på bakgrunn av det materialet, sier Kleppe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiets beslagsbilder i Cappelen-saken.

SALG: Gjermund Cappelen ble i november i fjor kjent skyldig i å ha oppbevart og solgt 1,4 tonn hasj. Her er politiets egne bilder av beslag i forbindelse med rettssaken.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

ifølge tiltalen skal deler av beløpet Jensen har fått stamme fra oppussingen av et bad i den tidligere polititoppens hjem. Kleppe ønsker ikke å utdype hvordan Spesialenheten har regnet seg fram til at Jensen totalt har mottatt 2,1 millioner kroner.

– Dette er noe vi må komme tilbake til under hovedforhandlingen, sier Kleppe.

Det er satt av 16 uker til rettssaken mot Cappelen og Jensen, som er forhåndsberammet til 22. august i Oslo tingrett. Tidligere i år ble Cappelen kjent skyldig for oppbevaring og salg av store mengder hasj, men straffutmålingen er utsatt i påvente av den kommende rettssaken.

Guro Glærum Kleppe

ELEKTRONISKE SPOR: Guro Glærum Kleppe forteller at elekotronisk kommunikasjon har vært en viktig del av etterforskningen mot Jensen.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Benedict de Vibe er forsvarer for Gjermund Cappelen, som nå er siktet for innførsel av 16 tonn hasj.

FORNØYD: Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, om Eirik Jensen-tiltalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger